Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2014 | werk in uitvoering | Uitgave 4/2014

Kind & Adolescent Praktijk 4/2014

Sparta

Gedragstherapeutische oudertraining bij kinderen met autismespectrumstoornis en gedragsproblemen

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 4/2014
Auteurs:
Drs. Simone Breider, Dr. Annelies De Bildt, Dr. Barbara Van den Hoofdakker
Belangrijke opmerkingen

over de auteurs

Drs. S. Breider is psycholoog en promoveert op SPARTA. Dr. A. de Bildt, psycholoog, is hoofdonderzoeker SPARTA. Dr. B.J. van den Hoofdakker is klinisch psycholoog/cognitief gedragstherapeut en hoofdonderzoeker SPARTA. Correspondentie: sparta@accare.nl.

Samenvatting

Veel kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS) hebben gedragsproblemen, zoals driftbuien of agressief gedrag. Gedragstherapeutische oudertraining lijkt een veelbelovende behandeling voor deze problemen (Bearss e.a., 2013; Aman e.a., 2009), maar onderzoek hiernaar is nog relatief schaars. Hoe effectief is individuele gedragstherapeutische oudertraining voor het verminderen van gedragsproblemen bij ASS? Maakt het hierbij uit of de ouders deze training op de polikliniek volgen of thuis, via de computer? In het SPARTA-onderzoek onderzoeken we de effectiviteit van Behavioral Parent Training Groningen bij 4- tot 12-jarige kinderen met ASS.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

Kind & Adolescent Praktijk 4/2014 Naar de uitgave

Tussendoor

Vakantiestress