Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2013 | Onderzoek | Uitgave 9/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2013

Spanningsregulatie in de behandeling van burn-out, een exploratief onderzoek

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 9/2013
Auteur:
Dr. Jan van Dixhoorn
Belangrijke opmerkingen
Belangenverstrengeling. De auteur is grondlegger en opleider in de beschreven methode van spanningsregulatie.
Dr J.J. van Dixhoorn, arts en directeur van het Centrum voor Adem en Ontspanningstherapie te Amersfoort, tevens verbonden aan het wetenschapsbureau Linnaeus Instituut te Haarlem.
Onderwerp. Burn-out wordt veelal gezien als gevolg van stressoren en het leren hanteren hiervan met cognitieve gedragstherapie is de meest gebruikte en enige bewezen effectieve behandeling. Daarnaast lijkt een multimodale vorm van ontspanning beloftevol.
Doel. Het effect van een procesmatige en multimodale methode van spanningsregulatie op spanningsklachten en spanningsverschijnselen onderzoeken bij patiënten verwezen vanwege burn-out.
Soort onderzoek. Observationeel onderzoek. Voor en na behandeling is het voorkomen van spanningsverschijnselen gemeten met de ATL (algemene toestandlijst). De ervaren verandering in spanningsklachten en de aanwezigheid van al of niet-blokkerende stressoren is klinisch beoordeeld.
Resultaten. Bij de meeste (73%) patiënten bleken geen blokkerende stressoren aanwezig. Er is een significante afname van spanningsverschijnselen gemeten met de vragenlijst ATL (p<0,001), maar significant groter voor degenen zonder blokkerende stressoren (interactie-effect p<0,01).
Conclusie. Spanningsregulatie is een reële behandeloptie voor spanningsverschijnselen en klachten bij patiënten met burn-out. Nader onderzoek lijkt zinvol.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 9/2013

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 9/2013 Naar de uitgave

Verenigingsnieuws

Verenigingsnieuws

Hoofdredactioneel

One Health