Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2007

01-05-2007 | Forum

Solidariteit ter discussie

De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg op zoek naar grenzen

Auteur: Dr. Yvette Bartholomée

Gepubliceerd in: TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen | Uitgave 5/2007

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Dit artikel bespreekt en bekritiseert het advies Zinnige en duurzame zorg van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). In het advies wordt gepleit voor heldere grenzen aan de zorg die ten koste van de collectieve middelen moet komen. Aandoeningen met een geringe ziektelast komen voor eigen rekening, evenals behandelingen die meer dan € 80.000 per gewonnen levensjaar kosten. Dit artikel laat zien dat de grenzen die de RVZ wil stellen niet gebaseerd zijn op automatische uitkomsten van puur technische berekeningen, maar alleen tot stand kunnen komen door het maken van bepaalde keuzen. Welke kosten tellen al dan niet mee, hoe druk je kwaliteit van leven uit in cijfers, hoe voorspel je de gezondheidswinst van een behandeling: dat zijn afwegingen die daarbij gemaakt moeten worden. Dit soort beslissingen wordt echter aan het oog onttrokken, waardoor de door de Raad voorgestelde procedures allesbehalve transparant zijn. Ten slotte wordt in het artikel beargumenteerd dat door op deze manier een maatschappelijke discussie over solidariteit aan te zwengelen, de Raad de solidariteit ondergraaft in plaats van deze te versterken.
Literatuur
1.
go back to reference Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg. Zinnige en duurzame zorg. Den Haag: RVZ, 2006. Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg. Zinnige en duurzame zorg. Den Haag: RVZ, 2006.
2.
go back to reference Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg. Houdbare solidariteit in de gezondheidszorg. Den Haag: RVZ, 2005. Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg. Houdbare solidariteit in de gezondheidszorg. Den Haag: RVZ, 2005.
3.
go back to reference Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg. Duurzame solidariteit. Den Haag: RVZ, 2006. Raad voor de Volksgezondheid en de Zorg. Duurzame solidariteit. Den Haag: RVZ, 2006.
Metagegevens
Titel
Solidariteit ter discussie
De Raad voor de Volksgezondheid en Zorg op zoek naar grenzen
Auteur
Dr. Yvette Bartholomée
Publicatiedatum
01-05-2007
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen / Uitgave 5/2007
Print ISSN: 1388-7491
Elektronisch ISSN: 1876-8776
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03078681

Andere artikelen Uitgave 5/2007

TSG - Tijdschrift voor gezondheidswetenschappen 5/2007 Naar de uitgave

Service

Berichten