Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2019 | Artikel | Uitgave 2/2019

Bijblijven 2/2019

SOCAV: persoonsgerichte zorg bij dementie

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2019
Auteurs:
Sharissa H.A. Corporaal, Ralf C.V.J. Huijbregts, Maud J.L. Graff
Door het groeiend aantal mensen met dementie in onze maatschappij komen steeds meer zorgverleners met hen in aanraking. Een juiste omgang en benadering van mensen met (beginnende) dementie vraagt om specialistische kennis van het ziektebeeld en omgangsvormen bij cognitieve problematiek. De nieuwe zorgaanpak SOCAV is speciaal ontwikkeld voor zorgverleners van mensen met dementie. SOCAV is gericht op het behoud van identiteit, waardigheid, eigen regie en betekenisvolle dagelijkse vaardigheden bij cliënten met dementie. SOCAV staat voor Spiegelen, Optimaliseren, Compenseren en Aanleren van Vaardigheden, 4 strategieën die gebruikt kunnen worden om betekenisvolle activiteiten te behouden. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de methode de eigen regie over het uitvoeren van betekenisvolle dagelijkse activiteiten en de tevredenheid daarmee vergroot, wat een positieve invloed heeft op de kwaliteit van leven bij mensen met dementie. In dit artikel nemen we de lezer mee in de ontwikkeling van SOCAV bij intramuraal wonende cliënten en hun formele zorgverleners. Daarnaast introduceren we het vervolgonderzoek waarin SOCAV verder ontwikkeld zal worden voor formele én informele zorgverleners van thuiswonende cliënten met dementie. ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2019

Bijblijven 2/2019 Naar de uitgave