Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2015 | Nascholing | Uitgave 5/2015

TPO - De Praktijk 5/2015

Snurken en het obstructieve slaapapneusyndroom

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 5/2015
Auteurs:
dr. Arie Knuistingh Neven, Michiel Eijsvogel
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

LUMC, afdeling Public Health en EerstelijnsGeneeskunde, Postbus 9600, 2300 RC Leiden: dr. A. Knuistingh Neven, huisarts-epidemioloog. Medisch Spectrum Twente, Enschede: M.M.M. Eijsvogel, longarts, voorzitter CBOcommissie Richtlijn ‘Diagnostiek en behandeling van het obstructieve slaapapneusyndroom bij volwassenen’. Correspondentie: A.Knuistingh-Neven@lumc.nl. Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.

Samenvatting

Snurken is in de meeste gevallen een onschuldig verschijnsel, maar soms is het een symptoom van het obstructieve slaapapneusyndroom (OSAS). Kenmerkend voor OSAS zijn behalve snurken ook ademhalingsstilstanden en slaperigheid overdag. OSAS kan tot grote problemen leiden. Het is voor de huisarts dus essentieel om onderscheid te maken tussen onschuldig primair snurken en OSAS. De relatie van OSAS met cardiovasculaire aandoeningen is met epidemiologisch onderzoek duidelijk aangetoond. De huisarts moet verwijzen naar de tweede lijn als verdere diagnostiek en behandeling van OSAS nodig is. Primair snurken kan met conservatieve maatregelen behandeld worden. Bij een aantal patiënten zijn mandibulaire repositieapparatuur (MRA) of KNO-ingrepen noodzakelijk. Een effectieve oplossing bij OSAS is de toepassing van continuous positive airway pressure (CPAP). MRA is een bruikbaar alternatief.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal blijft u op de hoogte van de actuele ontwikkelingen in uw vak en bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot zo'n 30 boeken huisartsgeneeskunde en 3 vaktijdschriften. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2015

TPO - De Praktijk 5/2015 Naar de uitgave

Zicht op onderzoek

De onderzoeksopzet

Lezen/kijken/zoeken

Osteoporose app