Skip to main content
main-content
Top

23-09-2014 | Nieuws

Snellere en betere behandeling lage rugpijn met ‘Nijmegen Decision Tool’

De Sint Maartenskliniek is bezig met de ontwikkeling van een nieuw hulpmiddel, de ‘Nijmegen Decision Tool’ dat de behandeling van lage rugpijn sneller en efficiënter moet doen verlopen. Dit draagt bij aan betere behandelresultaten en lagere kosten voor de zorg en de maatschappij.

Op dit moment is chronische lage rugpijn lastig op individueel niveau lastig te behandelen is. Van de twintig patiënten die door een orthopedisch specialist worden gezien, komt er gemiddeld maar één in aanmerking voor een operatie. De Nijmegen Decision Tool moet hier verandering in brengen door sneller over de juiste behandeling te kunnen adviseren die ook de beste behandelresultaten zal opleveren.

 

 

Advies op basis van patiëntinformatie database
Het advies dat uit de tool rolt wordt gebaseerd op ervaringen en resultaten van duizenden patiënten met dezelfde symptomen. Wanneer een patiënt voor de eerste voor een consult komt, moet die zijn gegevens invullen op een speciaal ontwikkelde vragenlijst. De opgegeven informatie wordt vervolgens vergeleken met de klachten, behandelingen en behandelresultaten van een omvangrijke database met patiëntengegevens. Dit wordt vervolgens besproken met de specialist tijdens het consult om de meest optimale behandeling te bepalen. De tool is echter nog niet helemaal klaar voor gebruik.

 

Gegevens bestuderen
Er is nog twee jaar uitgetrokken om de tool te optimaliseren. Deze periode zal vooral in het teken staan van het bestuderen van alle verzamelde gegevens. Op basis daarvan kan het advies nog meer uitgebreid worden. Bijvoorbeeld met informatie over bij welke wervelkolomspecialist een consult nodig is, of welke medische behandeling zal leiden tot betere resultaten. Het systeem wordt daarnaast continu verbeterd en aangevuld met informatie over de klachten, behandelingen en behandeluitkomsten van nieuwe patiënten.

 

Ga voor meer informatie naar ‘Nijmegen Decision Tool’.

 

Bron: Sint Maartenskliniek
Beeld: iStock

Tip

Themamaand Lage rugpijn

In september besteedt BSL aandacht aan het thema Lage rugpijn. We hebben alvast een selectie gemaakt van artikelen, interessante boeken, geaccrediteerde e-learnings, een geaccrediteerde web-tv-uitzending en geaccrediteerde symposia over de lage rug.

 

Ga voor een overzicht naar Themamaand Lage rugpijn.

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.