Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

08-02-2018 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 1/2018

Podosophia 1/2018

Sneller gaan, hoe doe je dat?

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 1/2018
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

De gangsnelheid wordt bepaald door een combinatie van staplengte en stapfrequentie. Als mensen de vrije keuze wordt gelaten, kiezen zij spontaan voor een gangsnelheid, dus een combinatie van staplengte en stapfrequentie, die de minste energie kost en daarmee het meest economisch is. Bij het geleidelijk verhogen van de gangsnelheid blijkt dat men, tot op zekere hoogte, de staplengte en stapfrequentie allebei tegelijk in een individueel bepaalde, vaste verhouding verhoogt. De staplengte wordt hierbij mede bepaald door de beenlengte. Vanaf een bepaalde snelheid (ca. 6,5 km/u) wordt verdere verhoging van de gangsnelheid echter uitsluitend gehaald uit het verhogen van de stapfrequentie, terwijl de staplengte gelijk wordt gehouden. Met name de mate waarin de hamstrings kunnen verlengen blijkt aan dit fenomeen ten grondslag te liggen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2018

Podosophia 1/2018 Naar de uitgave