Skip to main content
main-content
Top

08-04-2015 | Nieuws

Snelle foto niet zinvol bij 65-plussers met nieuwe rugpijn

65-plussers die de dokter bezoeken met nieuwe klachten van lage rugpijn hebben geen baat bij beeldvormend onderzoek binnen 6 weken. Een snelle scan is niet geassocieerd met een betere uitkomst na 1 jaar, maar wel met hogere zorgkosten. Dat suggereren Amerikaanse onderzoekers aan de hand van een prospectieve cohortstudie.

Jeffrey Jarvik (University of Washington) en collega’s verzamelden uit een bestaand rugpijncohort 5.239 ouderen die in de periode 2011-2013 met nieuwe klachten van lage rugpijn de eerste lijn bezochten. 1.174 patiënten kregen binnen 6 weken een röntgenfoto en 349 patiënten en MRI- of CT-scan. De onderzoekers matchten de patiënten met een vroege scan aan vergelijkbare patiënten uit dezelfde database zonder snelle scan. De primaire uitkomstmaat was de fysieke beperking door rugpijn na 12 maanden. Secundaire uitkomstmaten waren onder andere de ernst van de rugpijn en de kwaliteit van leven.

 

Na 1 jaar verschilden de 2 groepen niet significant van elkaar. Patiënten met beeldvormend onderzoek in een vroeg stadium maakten wel meer gebruik van de gezondheidszorg en maakten meer zorgkosten dan de controlegroep. Hoewel confounding niet helemaal is uitgesloten, lijkt dit door uitgebreide matching geminimaliseerd te zijn in deze studie.

 

De conclusie van dit onderzoek is volgens de auteurs in strijd met Europese richtlijnen die bij 55-plussers met aspecifieke lage rugpijn beeldvormend onderzoek adviseren vanwege een verhoogde kans op onderliggend lijden bij ouderen. De huidige studie suggereert echter dat het achterwege laten van vroeg beeldvormend onderzoek bij nieuwe rugpijn niet leidt tot vaker missen van onderliggend lijden, zoals kanker.

 

Op PubMed is de originele versie van het artikel te vinden: Association of early imaging for back pain with clinical outcomes in older adults.

 

Bron: Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTvG)

Tip

Symposium Lage Rugpijn 2015 op vrijdag 22 mei 2015

Accreditatie | 5 punten voor de registers Algemeen fysiotherapeut en Manueel therapeut

 

Een greep uit het programma-aanbod:

  • StarT Back in Nederland – Raymond Ostelo
  • Lichamelijk onderzoek en anamnese bij lage rugpijn – Arianne Verhagen
  • Beeldvormende diagnostiek bij lage rugijn: bij welke patiënten en wat levert het op – Geert Lycklama a Nijeholt
  • Richtlijnen voor behandeling bij lage rugpijn – Bart Koes
  • Rugpijn bij ouderen – Wendy Enthoven

Ga voor het volledige programma en om u in te schrijven naar Symposium Lage Rugpijn 2015.

 

Meer artikelen over Algemeen, Geriatriefysiotherapie of Manuele therapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.