Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2015 | Nascholing | Uitgave 2/2015

TPO - De Praktijk 2/2015

Snelheid geboden bij exacerbaties

Tijdschrift:
TPO - De Praktijk > Uitgave 2/2015
Auteur:
Regien Kievits
Belangrijke opmerkingen

Auteursgegevens

Kievits & Bloemen, huisartsen, Vliertstraat 79, 5261 EK Vught: Regien Kievits, kaderarts astma en COPD. Correspondentie: rkievits@ziggo.nl.
Mogelijke belangenverstrengeling: niets gemeld.

Samenvatting

Zowel bij astma- als bij COPD-patiënten kunnen met enige regelmaat exacerbaties optreden. Deze exacerbaties, ook wel longaanvallen genoemd, zijn verantwoordelijk voor een flinke toename van de ziektelast, die soms weken tot maanden kan duren. Vooral COPD-patiënten herstellen soms niet meer volledig van deze exacerbatie en halen nadien niet meer hetzelfde niveau van functioneren van vóór de aanval. Een snelle behandeling van een exacerbatie kan de duur en de ernst verkorten. Het is dus belangrijk dat een verslechtering snel door de patiënt herkend wordt, zodat de behandeling vroeg kan starten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

TPO De Praktijk

TPO De Praktijk is het tijdschrift voor praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die zich graag ontwikkelen in hun vak. In het tijdschrift vindt u casuïstiek, achtergrondartikelen over aandoeningen en de laatste wetenschappelijke inzichten. Ook brengt de redactie actualiteiten, inspirerende interviews en reportages over interessante projecten.
Het tijdschrift wordt samengesteld door een vakkundige reactie, die bestaat uit praktijkondersteuners en -verpleegkundigen die dagelijks in de praktijk werken.
TPO De Praktijk is een uitgave van het Nederlands Huisartsengenootschap en uitgeverij Bohn Stafleu van Loghum, in samenwerking met de afdeling Praktijkverpleegkundigen en Praktijkondersteuners van V&VN.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2015

TPO - De Praktijk 2/2015 Naar de uitgave

Column

Luchtig

Weet je dit?

Antwoorden