Skip to main content
main-content
Top

20-07-2011 | Nieuws

Snel drain plaatsen voorkomt hersenbloeding bij prematuur

Het is beter om bij te vroeg geboren baby�s zo snel mogelijk een drain te plaatsen in de hersenen, om vochtophoping na een hersenbloeding te voorkomen. In plaats van de arts, kan de verpleegkundige het hersenvocht ook handmatig draineren. Dat is een van de conclusies van promotieonderzoek van de Utrechtse verplegingswetenschapper Mieke Brouwer.

Ongeveer 25 procent van de te vroeg geboren kinderen krijgt een hersenbloeding en in de helft tot een kwart van de gevallen ontstaat hierna een verwijding van de hersenkamers als gevolg van opgehoopt vocht. Met een drain kan dit vocht worden afgevoerd.

Verpleegkundige Mieke Brouwer ontdekte dat er internationaal grote verschillen zijn wanneer de drain geplaatst wordt. Sommigen ziekenhuizen wachten zo lang mogelijk met ingrijpen vanwege de risico’s die verbonden zijn aan ingrepen bij het jonge kind. Ze ontdekte dat snel ingrijpen beter is, omdat er dan op lange termijn minder schade optreedt in de hersenen.

Het overtollig hersenvocht moet handmatig gepuncteerd worden. Nu doen artsen dit vaak maar volgens Mieke Brouwer kunnen verpleegkundigen dit ook prima doen. “Artsen zijn niet altijd beschikbaar, dat geldt zeker ’s nachts.

Daarom beveel ik aan om verpleegkundigen het overtollige vocht te laten verwijderen. Bij het UMC Utrecht is die aanbeveling al in de looptijd van mijn onderzoek ingevoerd. Het moment van vochtafname is nu afhankelijk van de behoefte van de patiënt en niet meer van de agenda van de arts.”

Auteur(s): Marion Verstraeten

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.