Skip to main content
Top

2014 | OriginalPaper | Hoofdstuk

33. Smaakgestuurd koken: Lekker is de trekker

J. van Hoof en E.J.M. Wouters in gesprek met:

Auteurs : E.B.M. Arendsen en, J.F.M. van de Nieuwenhof

Gepubliceerd in: Het verpleeghuis van de toekomst is (een) thuis

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Inleiding

Eten en drinken, niemand kan zonder in het leven. Voor ouderen in het verpleeghuis is het bewust omgaan met eten en drinken essentieel. Veel ouderen genieten minder van hun eten, doordat het minder smaakt. Dat minder eten kan weer leiden tot ondervoeding. Het is echter niet zozeer de smaak, maar de reukzin die achteruit gaat bij ouderen. Om ouderen toch smaakvol en voldoende te kunnen laten eten, is zogenaamde smaaksturing van belang bij de maaltijden. Bij smaaksturing wordt de natuurlijke smaak van een gerecht versterkt met gebruikmaking van natuurlijke ingrediënten. Een voorbeeld van smaaksturing is het vervangen van extra zout door ansjovispasta. Hiermee wordt een extra prikkel toegevoegd. Wat ook een goede smaakversterker vormt, is extra geroosterd kokosstrooisel bovenop een nagerecht. Een ander voorbeeld is het toevoegen van een beetje limoenrasp op een citroensausje. Met de extra geuren die aangebracht worden door de etherische olie uit de rasp is de smaak intenser.
Metagegevens
Titel
Smaakgestuurd koken: Lekker is de trekker
Auteurs
E.B.M. Arendsen en
J.F.M. van de Nieuwenhof
Copyright
2014
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-0693-0_33