Inleiding
Eten en drinken, niemand kan zonder in het leven. Voor ouderen in het verpleeghuis is het bewust omgaan met eten en drinken essentieel. Veel ouderen genieten minder van hun eten, doordat het minder smaakt. Dat minder eten kan weer leiden tot ondervoeding. Het is echter niet zozeer de smaak, maar de reukzin die achteruit gaat bij ouderen. Om ouderen toch smaakvol en voldoende te kunnen laten eten, is zogenaamde smaaksturing van belang bij de maaltijden. Bij smaaksturing wordt de natuurlijke smaak van een gerecht versterkt met gebruikmaking van natuurlijke ingrediënten. Een voorbeeld van smaaksturing is het vervangen van extra zout door ansjovispasta. Hiermee wordt een extra prikkel toegevoegd. Wat ook een goede smaakversterker vormt, is extra geroosterd kokosstrooisel bovenop een nagerecht. Een ander voorbeeld is het toevoegen van een beetje limoenrasp op een citroensausje. Met de extra geuren die aangebracht worden door de etherische olie uit de rasp is de smaak intenser.