Skip to main content
Top

20-08-2013 | Nieuws

‘Slow dentistry’

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw drong het besef door dat de meeste tandheelkundige problemen chronisch van aard zijn, niet levensbedreigend en dat gedrag het ontstaan en het verloop van de aandoening sterk beïnvloedt. Door bijvoorbeeld het in balans brengen van biologische factoren kunnen laesies remineraliseren en kan parodontale afbraak een halt worden toegeroepen.

Adhesieve technieken en slijtvaste kunststoffen hebben een dynamische benadering van weefselherstel mogelijk gemaakt, wat heeft geleid tot veranderingen in de tandheelkundige opleidingen: minimaal invasief denken en werken gericht op behoud of herstel van de functie. Door orthodontisch diastemen te sluiten kan vrijwel altijd de processus alveolaris geheel of gedeeltelijk in tact blijven en de kauwfunctie worden behouden.

Behandelgedrag

Dat ontluikende besef van de jaren zeventig heeft het behandelgedrag van de tandarts al geleidelijk aan gewijzigd. Van te veel ad hoc (ingrijpen per incident) naar een aanpak met visie op levenslang begeleiden van de patiënt. Duidelijk is daarbij dat een vertrouwensvolle relatie met een voortdurend geïnformeerde patiënt van groot belang is voor een succesvol resultaat.

Welzijn

Liever terughoudend en altijd gericht op het welzijn van de patiënt. Die lijn door blijven trekken en ons niet van de wijs laten brengen door de voorstanders van kortetermijndenken en snelle irreversibele behandelingen, zou voortdurend in onze taakopvatting voorop moeten staan. In de kindertandheelkunde breekt die opvatting nu al breder door (Nexø!).

Dynamisch

In TP zal die andere opvatting over de op het individu gerichte behandelwijze (die in feite een logische ontwikkeling is van het ‘dynamisch behandelconcept’) regelmatig aan de orde gaan komen.

Extraheren kan altijd nog!

Auteur(s): dr. Hans van Pelt

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Tandarts Totaal

Met BSL Tandarts Totaal houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit abonnement krijgt u tijdschrift TandartsPraktijk in de bus, heeft u toegang tot een groot aantal tandheelkundige boeken en geaccrediteerde nascholing, waaronder de TP Kennistoetsen. Alles in uw eigen tijd en wanneer het u het beste uitkomt. Op BSL Tandarts Totaal vindt u betrouwbare en actuele vakinformatie om u nóg beter te maken in uw vak.