Skip to main content
Top

18-12-2013 | Nieuws

Slimme bril moet parkinsonpatiënt helpen

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Parkinsonpatiënten die last hebben van Freezing Of Gait kunnen mogelijk geholpen worden met zogenaamde smart glasses. Een voorbeeld van zo'n bril is Google Glass. De Universiteit Twente gaat een app voor parkinsonpatiënten ontwikkelen.

Voor de app heeft de universiteit een subsidie van 94.000 euro ontvangen van het fonds NutsOhra. Het project start in maart 2014, vertelt universitair docent Ciska Heida, mede-aanvrager van de subsidie. De subsidie heeft een looptijd van twee jaar. In die tijd wordt de eerste versie van de technologie ontwikkeld. In eerste instantie richt de Universiteit Twente zich op de Google Glass.

Heida: “Parkinsonpatiënten krijgen bij de aanblik van een deur soms verkeerde signalen binnen waardoor ze niet verder kunnen. Dan staan ze ineens stil. Het is bekend dat ze van het probleem geen last hoeven te hebben als ze op de maat van muziek lopen of wanneer er strepen op de vloer staan.”

Om die reden hebben deze patiënten thuis soms strepen op de vloer. Met smart glasses kunnen deze patiënten ook buitenshuis geholpen worden, denkt Heida. “De bril kan zelf detecteren als er een deur opdoemt. Vervolgens kan de bril het gewenste repeterende signaal afspelen, bijvoorbeeld door het geluid van een metronoom of muziek af te spelen, of door strepen op de vloer te projecteren.” Heida denkt dat de bril makkelijk in gebruik is. Ze denkt ook dat de bril als extra trainingsmogelijkheid gebruikt kan worden door fysiotherapeuten.

Smart glasses zijn naar verwachting ook goed in te zetten voor andere bewegingsstoornissen. Heida: “Denk aan CVA-patiënten. Dat is vaak een eenzijdige aandoening. We kunnen ze met de slimme bril feedback geven over de mate asymmetrisch van lopen. De bril kan dat dan corrigeren. In dat geval wordt de bril gebruikt als therapie.”

Auteur(s): Daan Marselis

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.