Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

7. Slikproblematiek

Auteur : J. E. Bernouw- van Tol

Gepubliceerd in: Revalideren na CVA in het revalidatiecentrum en verpleeghuis

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Eten en drinken behoren tot de eerste levensbehoeften van de mens. Om gezond te blijven is het nodig dagelijks voldoende te eten en te drinken. Wanneer iemand hiertoe niet meer goed in staat is, loopt de gezondheid gevaar. Slik- en voedingsproblemen kunnen ten grondslag liggen aan te weinig eten en drinken. Ook in het sociale leven vervullen eten en drinken een grote rol. Het samen aan tafel zitten, eten, een kopje koffie of een borreltje drinken zijn belangrijk in het dagelijks leven en verhogen de kwaliteit ervan. We gaan in dit hoofdstuk nader in op het normale slikproces en de slikproblemen die patiënten na een CVA ervaren.
Literatuur
go back to reference Kalf, H. (2008). Slikstoornissen bij volwassenen, een interdisciplinaire benadering. Houten: Bohn Stafleu van Loghum. Kalf, H. (2008). Slikstoornissen bij volwassenen, een interdisciplinaire benadering. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
go back to reference Kalf, H., et al. (2008). Logopedie bij de ziekte van Parkinson. Een richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie NVLF. Woerden: Uitgeverij LEMMA. Kalf, H., et al. (2008). Logopedie bij de ziekte van Parkinson. Een richtlijn van de Nederlandse Vereniging voor Logopedie en Foniatrie NVLF. Woerden: Uitgeverij LEMMA.
go back to reference Logemann, J. (2001). Slikstoornissen: onderzoek en behandeling. Lisse: Swets & Zeitlinger. Logemann, J. (2001). Slikstoornissen: onderzoek en behandeling. Lisse: Swets & Zeitlinger.
go back to reference Maks van der Veer, S. (1995). Slikken in beweging: de multidisciplinaire benadering van orofaryngeale slikstoornissen na oncologische ingrepen in het hoofd- en halsgebied. Instructieboek. Lisse: Swets & Zeitlinger. Maks van der Veer, S. (1995). Slikken in beweging: de multidisciplinaire benadering van orofaryngeale slikstoornissen na oncologische ingrepen in het hoofd- en halsgebied. Instructieboek. Lisse: Swets & Zeitlinger.
go back to reference Rosenbek, J. C. (2009). Dysphagia in movement disorders. San Diego (VS): Harrison J. Jones Plural publishing. Rosenbek, J. C. (2009). Dysphagia in movement disorders. San Diego (VS): Harrison J. Jones Plural publishing.
Metagegevens
Titel
Slikproblematiek
Auteur
J. E. Bernouw- van Tol
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1428-7_7