Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

18-04-2016 | Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016

Slik- en passageklachten

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 2/2016
Auteurs:
Dr. A. O. Quartero, Drs. Maartje E. Bartelink

Samenvatting

Slik- en passageklachten (dysfagie) worden frequent gepresenteerd in de huisartsenpraktijk. De pathofysiologie is divers, de behandeling kan vaak niet in de eerste lijn gebeuren. Met enkele anamnestische gegevens kan de huisarts een redelijk onderscheid maken tussen orofaryngeale (vaak neuromusculaire) en oesofageale (vaak mechanische) dysfagie. Deze bijdrage bespreekt de verschijnselen en de meest voorkomende oorzaken van slikklachten, en geeft handvatten voor een gericht beleid.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2016

Bijblijven 2/2016 Naar de uitgave

OriginalPaper

Allergische rinitis

OriginalPaper

Epiglottitis