Skip to main content
main-content
Top

11-04-2014 | Nieuws

Slechte mondgezondheid wijst op cardiovasculaire risicofactoren

Een slechte mondgezondheid bij mensen met een chronische coronaire vaatziekte gaat vaak samen met tal van andere cardiovasculaire risicofactoren. Het omgekeerde is tevens het geval. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Uppsala dat is gepubliceerd in European Journal of Preventive Cardiology.

De bevindingen wijzen er volgens de onderzoekers op dat mondgezondheid mogelijk beschouwd kan worden als een marker voor het cardiovasculair risico.

Stability-trial

In de zogenoemde Stability-trial, onder leiding van Ola Vedin, is bij ruim 15.000 patiënten uit 39 verschillende landen  met een chronische coronaire hartziekte en minimaal één risicofactor hiervoor navraag gedaan over de mondgezondheid. Daarbij is de aanwezigheid van alle andere mogelijke risicofactoren nagegaan.

Slechte mondhygiëne

In de onderzoeksgroep was het slecht gesteld met de mondgezondheid. 16 procent meldde dat ze geen eigen tanden meer hadden, 41 procent had minder dan 15 resterende tanden, een kwart had last van tandvleesbloedingen tijdens het poetsen.  Statistische analyse wees uit dat bij meer tandverlies tevens de de nuchtere glucose-waarde, het LDL-cholesterol, de bloeddruk en de tailleomvang verhoogd waren. Meer tandvleesbloedingen gingen gepaard met een hoger LDL-cholesterol en een verhoogde bloeddruk. Andersom hadden deze risicofactoren een lagere waarde bij minder tandverlies. Alle resultaten zijn gecorrigeerd voor leeftijd, rookgedrag, diabetes en opleidingsniveau.

Risicofactor

De onderzoekers zeggen dat de resultaten mogelijk er op wijzen dat een slechte mondgezondheid een risicofactor is voor de incidentie van cardiovasculaire aandoeningen, maar of het om een onafhankelijke risicofactor gaat is nog niet duidelijk. In ieder geval spelen bij een slechte mondgezondheid en coronaire hartaandoeningen dezelfde risicofactoren een rol.

Auteur(s): Jenneke van de Streek

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.