Skip to main content
main-content
Top

19-05-2015 | Nieuws

Slappe handdruk kan wijzen op hartfalen

Het medische tijdschrift The Lancet schrijft dat een slappe handdruk kan wijzen op een hartaanval of een beroerte.

De kracht waarmee iemand een handdruk geeft, kan een indicatie zijn over de kans die diegene heeft op een hartaanval of beroerte. Volgens wetenschappers blijkt dat een handdruk een betere manier is om het risico te voorspellen dan het meten van de bloeddruk. Bij het onderzoek deden zo’n 140.000 mensen mee.

 

Afgenomen spierkracht kan namelijk duiden op een mindere gezondheid. Het verband tussen de kracht van de handdruk en hartaandoeningen bleef ook bestaan als andere factoren werden meegenomen. Als andere factoren kan dan gedacht worden aan leeftijd, opleidingsniveau, sportiviteit en of iemand rookte of alcohol gebruikte.

 

De kracht waarmee iemand een handdruk geeft, kan een indicatie geven over de kans die hij heeft op een hartaanval of een beroerte. Uit een omvangrijke studie waarover het medische tijdschrift The Lancet bericht, blijkt dat een handdruk een betere manier is om het risico te voorspellen dan het meten van de bloeddruk.

 

Bron: NieuwsUit.com

 

Meer artikelen over Algemeen of Hart-, vaat- en longfysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.