Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-04-2018 | Uitgave 2/2018

Denkbeeld 2/2018

Slaapvitaminen

Het muziekkussen als interventie bij nachtelijke onrust

Tijdschrift:
Denkbeeld > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Annemieke Raven-De Vries, Marianne Verkerk, Mathilde Akse
Belangrijke opmerkingen
Annemieke Raven-De Vries werkt sinds ruim tien jaar als muziektherapeut in de verpleeghuiszorg en heeft onderzoek gedaan naar de muziekkusseninterventie.
Marianne Verkerk is muziektherapeut en was projectleider van het project ‘Dementie en muziektherapie’ namens VitaValley.
Mathilde Akse werkt sinds 1996 als muziektherapeut in de verpleeghuiszorg. Zij is projectleider van ‘Dementie en muziektherapie’ namens de NVvMT.

Samenvatting

Nachtelijke onrust komt veel voor bij dementie en heeft een grote impact. Op de persoon met dementie zelf natuurlijk, maar ook op diens omgeving. De oorzaken van onrust variëren sterk en daarmee ook de methoden om deze te verminderen. In bepaalde gevallen kan gebruik van een zogeheten ‘muziekkussen’ een uitkomst zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.

Denkbeeld

Denkbeeld, het tijdschrift voor Psychogeriatrie, is een populair-wetenschappelijk opinieblad, waarin de oudere mens met psychogeriatrische problemen centraal staat.
Denkbeeld schenkt aandacht aan de oudere mens en de problemen die zich in de latere levensfase kunnen voordoen: van dementie tot angst, van achterdocht tot depressiviteit.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Denkbeeld 2/2018 Naar de uitgave

Jobs tijding

Lekke kraan

Redactioneel

Wat ons bindt

Kleinbeeld

Kleinbeeld