Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2014 | Artikelen | Uitgave 1/2014

Kind en adolescent 1/2014

Slaapgedrag van adolescenten in relatie tot opvoeding en gedragsproblemen in drie etnische groepen

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 1/2014
Auteurs:
Drs. Leonore de Vrijer, Dr. Anne Marie Meijer, Dr. Inge Wissink, Prof. dr. Maja Deković
Belangrijke opmerkingen
Drs. L. S. de Vrijer is als GZ-psycholoog werkzaam bij GGZ Centraal, Fornhese te Almere.
Dr. A. M. Meijer is universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam, afdeling Pedagogiek en Onderwijskunde. E-mail: A.M.Meijer@UvA.nl.
Dr. I. B. Wissink is universitair docent aan de Universiteit van Amsterdam, afdeling Pedagogiek en Onderwijskunde.
Prof. dr. M. Deković is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht, afdeling Orthopedagogiek: Psychosociale problemen.

Samenvatting

Slaapproblemen bij adolescenten komen veel voor en onderzoek toont aan dat deze gerelateerd zijn aan tal van gedragsproblemen. Er is echter weinig bekend over slaapgedrag van adolescenten in relatie tot etniciteit, opvoeding en gedragsproblemen. Een groep van 339 Nederlandse, Turkse en Marokkaanse adolescenten (gemiddeld 16 jaar) van een aantal Nederlandse multiculturele scholen voor voortgezet middelbaar beroepsonderwijs vulden vragenlijsten in over slaapkwaliteit, slaperigheid, tijd in bed, opvoeding en gedragsproblemen. Er werden zowel sekse- als etnische verschillen in slaapgedrag gevonden: meisjes vertoonden een slechtere slaapkwaliteit en Nederlandse adolescenten sliepen korter vergeleken met Marokkaans-Nederlandse adolescenten. Een restrictieve/autoritaire opvoeding was gerelateerd aan een slechtere slaapkwaliteit. Een kortere tijd in bed en een slechtere slaapkwaliteit hingen samen met meer externaliserende en internaliserende gedragsproblemen. In de autochtoon Nederlandse groep bleek slaapkwaliteit sterker samen te hangen met internaliserend probleemgedrag dan in de Turks-Nederlandse groep. Gezien de gevonden relaties tussen slaap- en gedragsproblemen, zou er in de reguliere behandelmethoden voor adolescenten met gedragsproblemen standaard aandacht dienen te zijn voor het slaapgedrag.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2014

Kind en adolescent 1/2014 Naar de uitgave

Abstract

Summaries