Skip to main content
main-content
Top

03-06-2014 | Nieuws

Slaapgebrek mogelijk risicofactor voor ontstaan Alzheimer

Chronisch slaaptekort verhoogt mogelijk de kans op Alzheimer. Dat concluderen wetenschappers van het Radboudumc in het tijdschrift JAMA Neurology.

Amyloïd-bèta eiwit zit in hersenvocht en speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van Alzheimer. Tijdens een normale nacht vermindert de hoeveelheid amyloïd-bèta. Bij een nacht wakker blijven blijft de hoeveelheid eiwit zo goed als constant. De stapeling van dit eiwit in de hersenen wordt gezien als een belangrijk oorzaak van Alzheimer.

Sharon Ooms en collega’s van onder andere het Radboud Alzheimer Centrum bekeken het effect van slaaponthouding bij mannen tussen de 40 en 60 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd onder gezonde mannen, met één nacht slaaponthouding. De wetenschappers vermoeden een relatie tussen neuronale activiteit en de amyloïd-bèta productie.

De delen van het brein die in wakkere toestand de meeste activiteit vertonen, zijn ook de gebieden waar de kans op amyloïd afzetting het grootst is. “Een andere mogelijke verklaring is dat tijdens normale slaap het brein gezuiverd wordt van schadelijke stoffen, waaronder amyloïd-bèta. Gestoorde slaap zou deze zuivering in de weg staan”, zegt geriater Jurgen Claassen.  Verder onderzoek moet het exacte mechanisme achterhalen.

In vervolgonderzoek willen de wetenschappers het effect van slaaptekort in een grotere groep proefpersonen en tijdens een langere periode onderzoeken. Ooms werkt momenteel aan onderzoek naar de rol van specifieke diepe slaap op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer aan Washington University School of Medicine.

Bron: Radboudumc

 

Gerelateerd

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.