Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

05-11-2015 | Uitgave 6/2015

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2015

Signaleren van suïcidaliteit bij jongeren met de VOZZ-vragenlijst

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 6/2015
Auteurs:
A. Huisman, N. Smits, A.J.F.M. Kerkhof

Samenvatting

De Vrije Universiteit Amsterdam ontwikkelde een signaleringsinstrument voor suïcidaliteit onder jongeren, ‘Vragen over Zelfdoding en Zelfbeschadiging’ (VOZZ) met 39 items en een screeningsvariant met tien items (VOZZ-SCREEN). De vragenlijst is ontwikkeld in een pilotstudie (n = 319) onder jongeren die in behandeling zijn bij de Geestelijke GezondheidsZorg (jeugd-GGZ) (43) en onder leerlingen van het middelbaar beroepsonderwijs (276) en in een vervolgonderzoek (n = 744) onder jongeren van 18 tot 21 jaar. De psychometrische kwaliteiten van de VOZZ en de VOZZ-SCREEN zijn goed. De VOZZ is geschikt voor gebruik op scholen en in de jeugdhulpverlening als inventarisatie-instrument van risico- en beschermende factoren van suïcidaliteit, op basis waarvan een gesprek aangegaan kan worden. De VOZZ-SCREEN is geschikt voor zowel algemene populatiescreeningsdoeleinden als voor selectieve screening, zoals door de GGD. Meer onderzoek naar de VOZZ en de VOZZ-SCREEN is nodig om de psychometrische eigenschappen bij jongeren onder de 18 jaar vast te stellen.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2015

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2015 Naar de uitgave