Skip to main content

Signaleren van beroepslongziekten

In deze gratis e-learning wordt u geïnformeerd over het belang in consulten aandacht te schenken aan het werk van patiënten. Longproblemen kunnen worden veroorzaakt of verergerd door blootstelling aan stoffen op het werk. Door vroegtijdige signalering kunnen klachten of verergering van klachten worden voorkomen.

Doelgroep

De e-learning is bedoeld voor huisartsen, longartsen, bedrijfs- en verzekeringsartsen, longverpleegkundigen, longfunctieanalisten, praktijkverpleegkundigen en -ondersteuners, arboverpleegkundigen en verpleegkundig specialisten. 

Leerdoelen

Na het bestuderen van de e-learning weet u:

  • dat stoffen op het werk longziekten kunnen veroorzaken;
  • in welke beroepen blootstelling aan stoffen kan voorkomen;
  • welke vragen u kunt stellen om werkgerelateerde oorzaken van longziekten te signaleren;
  • welke bevindingen kunnen duiden op een beroepsgerelateerde aandoening;
  • naar wie u patiënten kunt doorverwijzen en welke behandelopties/interventies er zijn.

Verantwoording

Deze e-learning is ontwikkeld door de Long Alliantie Nederland in samenwerking met verschillende beroepsverenigingen. Hiertoe is subsidie verleend door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De e-learning verwijst naar diverse richtlijnen en andere protocollen en bronnen waar informatie is te vinden over (werkgerelateerd) astma/COPD en beroepslongziekten. Daarnaast is gebruikgemaakt van ervaringen van longartsen, bedrijfsartsen en andere zorgverleners met expertise in dit onderwerp.

Schaf gratis aan