Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2010 | Signalement | Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010

Signalement

Tijdschrift:
Neuropraxis > Uitgave 5/2010
Auteur:
Anton Ederveen

Samenvatting

De tweede doodsoorzaak bij mensen wordt gevormd door beroertes en die aandoeningen zijn ook de belangrijkste oorzaken van verworven beperkingen bij de mens. Hoge bloeddruk, roken, overgewicht in het abdomen, ongezonde voedingsgewoonten en gebrek aan beweging veroorzaken meer dan 80% van het aantal beroertes, zo bleek uit epidemiologisch onderzoek over 22 landen. Er werden tussen maart 2007 en april 2010 meer dan 3.000 beroertepatiënten onderzocht en vergeleken met een even zo grote controlegroep. De toptienrisicofactoren veroorzaken meer dan 90% van het aantal beroertes wereldwijd. De vijf bovengenoemde factoren wegen het zwaarst. Minder zwaarwegend, maar wel in de toptien, zijn: alcohol (meer dan 30 glazen (eenheden) per maand), stress en depressie, diabetes, cardiale oorzaken en een ongezonde vetbalans in het bloed.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Neuropraxis

Neuropraxis is het eerste Nederlandstalige tijdschrift dat ingaat op achtergronden én toepassingen van actuele neurowetenschappelijke informatie. Er is aandacht voor onderzoek, diagnostiek en behandelingsmethoden.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 5/2010

Neuropraxis 5/2010 Naar de uitgave