Skip to main content
main-content
Top

18-12-2013 | Nieuws

Ouderen mobieler met slimme rollator

Siemens heeft een rollator met sensors ontwikkeld. De nieuwe rollator loodst de gebruiker van de ene naar de andere plaats. De rollator geeft geluidssignalen of trillingen om de gebruikers te helpen met oriënteren en de optimale route naar hun bestemming te vinden. De rollator houdt ook rekening met de houding en bewegingen van de gebruiker om nog beter ongelukken te voorkomen.

De high-tech rollator is uitgerust met sensors die onder andere afkomstig zijn van een spelcomputer van Microsoft, de X-box. Dankzij die sensor kan het apparaat zijn omgeving in de gaten houden. Luchthavens en winkelcentra kunnen een problematische omgeving zijn voor ouderen, omdat het daar druk is en obstakels en borden moeilijk te zien zijn.

De research-afdeling van Siemens maakt de slimme rollator als onderdeel van het door de EU gesubsidieerde DALi-project. Binnen dat onderzoeksproject worden meer apparaten ontwikkeld om mensen met verminderde fysieke of mentale capaciteiten te helpen bij eenvoudige dagelijkse taken als inkopen doen.

In de nieuwste editie van BijZijn XL een uitgebreid artikel over mobiliteit bij ouderen. De mate waarin een oudere fysiek in staat is om zich zelfstandig voort te bewegen, is een belangrijke indicator voor de mate van hulpbehoevendheid en toename van kwetsbaarheid.

Auteur(s): Jaap Meijers foto Siemens

Onze productaanbevelingen

BSL BijZijn XL

Vandaag leren wat u morgen in de praktijk wilt brengen. In BSL BijZijn XL vindt u alles wat u als professioneel verpleegkundige of verzorgende nodig heeft om uw kennis up-to-date te houden: een tijdschrift met actuele vakinformatie, online toegang tot de praktijkgerichte vakinformatie van het tijdschrift, online nieuws én geaccrediteerde online kennistoetsen.