Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie 1/1999

01-02-1999

Serie Opleiders aan het woord

Psychotherapie: één professie, één opleiding A. van Dantzig over de opleiding psychotherapie

Auteur: Paul Anzion

Gepubliceerd in: Tijdschrift voor Psychotherapie | Uitgave 1/1999

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Abstract

Dit is het eerste interview in een serie over de opleiding tot psychotherapeut. Er wordt in deze serie gesproken met twaalf Nederlanders en Vlamingen, die direct bij de opleiding psychotherapie betrokken zijn of zijn geweest. Op deze manier wordt een beeld geschetst van de ontwikkeling van deze opleiding vanaf de Tweede Wereldoorlog tot nu.
Van Dantzig (1920) wordt direct na zijn opleiding tot psychiater hoofd van de polikliniek psychiatrie van het vroegere Wilhelmina Gasthuis. Tegelijkertijd wordt hij opleider psychiatrie. Van jongs af aan is hij gefascineerd door de psychoanalyse.
Later combineert hij de leiding van de polikliniek psychiatrie met het directeursschap van het IMP Amsterdam. Daar heeft hij een brede en zoals hij zelf zegt, mooie opleiding psychotherapie gemaakt. Ook is hij enige tijd buitengewoon hoogleraar psychotherapie in Amsterdam geweest. Tot op heden is hij zelfstandig gevestigd psychiater en psychotherapeut.
In dit gesprek van 20 maart 1998 pleit hij voor het grondvesten van een professie psychotherapie of, in bredere zin, een specialisme geestelijke gezondheidszorg. Om een dergelijke professie gestalte te geven, kan begonnen worden met een aparte, zelfstandige opleiding psychotherapie, die begint na het voortgezet onderwijs en vergelijkbaar is met de studie geneeskunde. In deze opleiding maken studenten kennis met alle problemen in de geestelijke gezondheidszorg en leren zij werken in alle disciplines en richtingen van de psychotherapie.
Metagegevens
Titel
Serie Opleiders aan het woord
Psychotherapie: één professie, één opleiding A. van Dantzig over de opleiding psychotherapie
Auteur
Paul Anzion
Publicatiedatum
01-02-1999
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Tijdschrift voor Psychotherapie / Uitgave 1/1999
Print ISSN: 0165-1188
Elektronisch ISSN: 1876-5637
DOI
https://doi.org/10.1007/BF03061891