Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

07-11-2017 | Original Paper | Uitgave 2/2018

Journal of Autism and Developmental Disorders 2/2018

Sensory Sensitivity and Food Selectivity in Children with Autism Spectrum Disorder

Tijdschrift:
Journal of Autism and Developmental Disorders > Uitgave 2/2018
Auteurs:
Liem T. Chistol, Linda G. Bandini, Aviva Must, Sarah Phillips, Sharon A. Cermak, Carol Curtin

Abstract

Few studies have compared atypical sensory characteristics and food selectivity between children with and without autism spectrum disorder (ASD). We compared oral sensory processing between children with (n = 53) and without ASD (n = 58), ages 3–11 years. We also examined the relationships between atypical oral sensory processing, food selectivity, and fruit/vegetable consumption in children with ASD. We found that more children with ASD presented with atypical sensory processing than children without ASD. Among children with ASD, those with atypical oral sensory sensitivity refused more foods and ate fewer vegetables than those with typical oral sensory sensitivity. The findings suggest that efforts to address food selectivity in children with ASD may be enhanced by including strategies that address oral sensory processing.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2018

Journal of Autism and Developmental Disorders 2/2018 Naar de uitgave