Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

22-04-2016 | Artikel | Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Urologie 4/2016

Selectieve embolisatie van de arteria prostatica met curatieve intentie als nieuwe behandeling voor LUTS

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Urologie > Uitgave 4/2016
Auteurs:
drs. Linette van Duijn, dr. Lukas C. van Dijk, Bhaskar K. Somani, dr. Stefan M. Haensel

Samenvatting

De transurethrale resectie van de prostaat (TURP) wordt beschouwd als de gouden standaard bij operatieve behandeling voor LUTS ten gevolge van benigne prostaathyperplasie. Deze behandeling kan echter gepaard gaan met een significante morbiditeit, dient onder regionale of algehele anesthesie plaats te vinden en is gecontra-indiceerd bij patiënten met een vitale antistollingsindicatie. Sinds enkele jaren wordt daarom embolisatie van de arteria prostatica (PAE) toegepast als electieve behandeling voor LUTS. Op basis van een literatuurstudie wordt in dit artikel de techniek en de resultaten tot nu toe beschreven.
Op de lange termijn is de procedure bij 72 % van de patiënten effectief. De meest voorkomende complicatie, een urineweginfectie, treedt bij minder dan 5 % van de patiënten op. Ten opzichte van TURP lijkt PAE op de korte termijn inferieur te zijn en gepaard te gaan met meer complicaties. Echter in bepaalde gevallen, bijvoorbeeld bij patiënten met veel comorbiditeiten of met een vitale antistollingsindicatie, kan PAE een veelbelovend alternatief zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Urologie

Het Tijdschrift voor Urologie is het enige peer-reviewed Nederlandstalige tijdschrift in het vakgebied. Het verschijnt 8 keer per jaar en bevat naast wetenschappelijke artikelen ook case-reports en de abstracts van de voor- en najaarsvergaderingen van de NVU.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2016

Tijdschrift voor Urologie 4/2016 Naar de uitgave