Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-11-2012 | Uitgave 4/2012

Kind en adolescent 4/2012

Seksuele gezondheid in de (dag)klinische jeugd-ggz

Tijdschrift:
Kind en adolescent > Uitgave 4/2012
Auteurs:
Marthy M. Langendonk, Dr. Robert Lindeboom, Drs. Rob Drost, Dr. Albert E. Boon
Belangrijke opmerkingen
msc klinische epidemiologie is docent Sociaal Pedagogische Hulpverlening, Haagse Hogeschool.
werkzaam
klinisch psycholoog
psycholoog en senior onderzoeker

SAMENVATTING

Het doel van dit onderzoek was een beeld te krijgen van de seksuele gezondheid van de groep jongeren in de (dag)klinisch jeugd-ggz. Door gebruik te maken van een vragenlijst die eerder werd gebruikt in het onderzoek ‘Seks onder je 25e’ kon deze groep worden vergeleken met de algemene populatie. Aan het onderzoek namen 71 jongeren deel (31 meisjes, 40 jongens) die onder behandeling waren voor diverse stoornissen. Vergeleken met de algemene populatie liet de onderzoeksgroep op bijna alle deelgebieden van seksuele gezondheid meer problematiek en risicogedrag zien. Het percentage meisjes dat ervaring had met seksuele dwang was ruim twee keer zo hoog als in de algemene populatie (40% vs. 15%). Ook de kwaliteit van het seksleven van de jongeren uit de ggz was lager: jongens waren minder tevreden over hun seksleven en meisjes hadden meer last van seksuele disfuncties. Omdat jongeren in de (semi)residentiële ggz ook op het gebied van de seksuele gezondheid meer problemen hebben, wordt aanbevolen om meer aandacht te besteden aan voorlichting en begeleiding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Kind en Adolescent

In Kind en Adolescent vindt u actuele Nederlandstalige wetenschappelijke publicaties die relevant zijn voor de pedagogische, psychiatrische of psychologische praktijk rondom kinderen en jeugdigen. Ontwikkeling, opvoeding en hulpverlening worden vanuit verschillende invalshoeken belicht. 

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2012

Kind en adolescent 4/2012 Naar de uitgave

OriginalPaper

Slotbeschouwing