Skip to main content
main-content
Top

04-09-2014 | Nieuws

Seksuele bijwerkingen van medicijnen bespreekbaar maken

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Het is een gesprek dat arts en patiënt liever vermijden: dat over de seksuele bijwerkingen van medicijnen. Toch is het de moeite waard om hier wel over te praten, want vaak is aan de bijwerkingen iets te doen. Het is aan de arts om het onderwerp bespreekbaar te maken, stelt UMCG-onderzoeker Marrit de Boer. Zij onderzocht de invloed van antipsychotica op seksueel functioneren.

Mensen die antipsychotische medicatie (antipsychotica) gebruiken, slikken deze middelen vaak langdurig. Een bekende bijwerking van antipsychotica is dat ze invloed hebben op het seksuele functioneren, bijvoorbeeld dat patiënten minder zin hebben om te vrijen. De Boer beschrijft dat de kans op seksuele bijwerkingen verschilt per antipsychoticum. Die verschillen zijn te herleiden tot de eigenschappen van de verschillende typen medicijnen. Samenvattend is de mate waarin een medicijn het dopaminesysteem blokkeert waarschijnlijk de belangrijkste voorspeller van seksuele bijwerkingen van antipsychotica.

 

Omdat seksuele bijwerkingen als gespreksonderwerp vaak met schaamte beladen zijn, aarzelen artsen en patiënten het onderwerp aan te snijden. Maar een onderschatting van het probleem kan verstrekkende gevolgen hebben, van ontevredenheid van de patiënt over de behandeling tot afnemende therapietrouw. Wanneer de patiënt het antipsychoticum niet meer gebruikt keren de psychische klachten waarvoor het werd voorgeschreven vaak terug. Om een betrouwbaar en compleet beeld te krijgen van de seksuele bijwerkingen waarvan mensen last hebben, pleit de promovenda voor een breder gebruik van een gevalideerde vragenlijst zoals de Antipsychotics and Sexual Functioning Questionnaire (ASFQ). Daarnaast geeft het onderzoek informatie over hoe mensen met seksuele bijwerkingen via speciale behandelingsstrategieën geholpen kunnen worden.

 

Marrit de Boer (1984) studeerde Geneeskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Zij verrichtte haar promotieonderzoek bij de afdeling Psychiatrie van het Universitair Medisch Centrum Groningen en in het kader van Onderzoeksinstituut BCN-BRAIN. De Boer werkt als psychiater en onderzoeker in het UMCG. Haar promotie vindt plaats op 10 september 2014, RUG, Medische Wetenschappen/UMCG.

 

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

 

Aanbevolen: Congres Seksuele stoornissen: zo werkt seks, met lezing van Marrit de Boer "Zo werkt seks met pillen" | donderdag 6 november 2014 | voor het uitgebreide programma zie www.bsl.nl/zowerktseks

 

Meer lezen >>

 

Seksuele gezondheid in de (dag)klinische jeugd-ggz, Kind en Adolescent 4-2012

 

(Cliëntvoorlichting)Omgaan met een seksueel probleem

=> BSL Psychologie Totaal

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.