Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-01-2020 | onderzoek | Uitgave 1-2/2020

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1-2/2020

Screening van werkgerelateerde musculoskeletale aandoeningen van de bovenste ledematen

SALTSA in België: implementatie van een Europees instrument

Tijdschrift:
TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde > Uitgave 1-2/2020
Auteurs:
Monique Baecke, Marie Grosjean, Lieve Van Dyck
In België blijft ziekteverzuim, vooral langdurig ziekteverzuim (>1 jaar), toenemen. De belangrijkste oorzaken zijn musculoskeletale aandoeningen (MSA) en psychosociale problemen. In 2016 was 40% van alle ziektedagen te wijten aan musculoskeletale klachten. 1 MSA hebben een substantiële impact op verschillende niveaus. Voor de werknemer betekenen deze klachten een professionele kost als zijn loopbaan wordt onderbroken door arbeidsongeschiktheid. Voor een Belgische werkgever met 100 werknemers kostte het ziekteverzuim in 2016 iets meer dan 500.000 euro per jaar als rekening werd gehouden met directe en indirecte kosten 1 Voor de maatschappij betekent het ziekteverzuim eveneens een grote kost. Het aantal invaliditeitsgerechtigden in België is tussen 2010 en 2014 met 25% toegenomen, een stijging in kosten van 1 miljard euro. Het aantal invaliden dat lijdt aan MSA en psychische stoornissen is aanzienlijk toegenomen. 2 ...

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde

TBV is het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde. Kiest u voor TBV, dan blijft u op de hoogte van wetenschappelijke onderzoeken, praktijkonderzoeken, opinies, boekbesprekingen en nieuws van de vereniging.

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1-2/2020

TBV – Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde 1-2/2020 Naar de uitgave