Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-06-2009 | Onderzoek | Uitgave 6/2009

Huisarts en wetenschap 6/2009

Screening op depressie in hoogrisicogroepen levert te weinig op

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 6/2009
Auteurs:
Kim Baas, Karin Wittkampf, Henk van Weert, Peter Lucassen, Jochanan Huyser, Henk van den Hoogen, Eloy de van Lisdonk, Patrick Bindels, Claudi Bockting, Eric Ruhé, Aart Schene
Belangrijke opmerkingen
AMC, UvA, afdeling Psychiatrie, Meibergdreef 5, 1105 AZ Amsterdam: K.D. Baas, assistent in opleiding en gz-psycholoog in opleiding; dr. K.A. Wittkampf, arts-onderzoeker; dr. H.C. van Weert, huisarts en senior-onderzoeker; dr. P. Lucassen, huisarts en senior-onderzoeker; dr. J. Huyser, psychiater en senior-onderzoeker; H. van den Hoogen, statisticus; dr. E. van de Lisdonk, huisarts en senior-onderzoeker; prof.dr. P.E. Bindels, hoogleraar huisartsgeneeskunde; dr. C.L. Bockting, universitair hoofddocent; Dr. H.G. Ruhé, psychiater en senior-onderzoeker; prof.dr. A.H. Schene, hoogleraar psychiatrie.
Belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit artikel is een bewerkte vertaling van: Baas KD, Wittkampf KA, Van Weert HC, Lucassen P, Huyser J, Van den Hoogen H, et al. Screening for depression in high risk groups: a prospective cohort study in general practice. Br J Psych 2009;194:399-403. Publicatie gebeurt met toestemming van de uitgever.
Financiering voor dit onderzoek werd verzorgd door een subsidie van de Nederlandse Organisatie voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie (ZonMw), Programma Geestelijke Gezondheid (#100.003.005 en #100.002.021).

Samenvatting

Baas KD, Wittkampf KA, Van Weert HC, Lucassen P, Huyser J, Van den Hoogen H, et al. Screening op depressie in hoogrisicogroepen levert te weinig op. Huisarts Wet 2009;52(6):69-74.
Inleiding De reguliere huisartsgeneeskundige zorg ontdekt ongeveer de helft van de patiënten met een depressieve stoornis (DS). Screening van hoogrisicogroepen zou de andere helft kunnen achterhalen.
Methode We onderzochten de effectiviteit van selectief screenen op een DS in drie hoogrisicogroepen in de huisartsenpraktijk: patiënten met psychosociale problemen, patiënten met lichamelijk onverklaarde klachten en patiënten die vaak de huisarts bezoeken. We voerden het onderzoek uit in drie gezondheidscentra in Nederland.
Resultaten Van de 2005 geïdentificeerde hoogrisicopatiënten konden wij er 1687 uitnodigen voor de screening. Van deze groep deden 780 patiënten mee. Wij ontdekten 71 patiënten met een DS; van hen waren er 36 (51%) al onder behandeling, weigerden 14 behandeling en wilden er 4 niet aan ons onderzoek meedoen. Als resultaat van de screening startten 17 patiënten (1% van de 1687) aan een behandeling voor een DS.
Conclusie Screening op depressie in hoogrisicogroepen blijkt niet effectief: slechts 1 op de 5 ontdekte patiënten met een DS was bereid deel te nemen aan een behandeling.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2009

Huisarts en wetenschap 6/2009 Naar de uitgave

Journaal

Prikkelend

Intermezzo

Doktersbriefje