Skip to main content
main-content
Top

08-11-2013 | Nieuws

Cardiovasculaire risicocheck nodig bij psoriasis

Artsen moeten bij patiënten met psoriasis regelmatig cardiovasculaire risicofactoren screenen en behandelen. De European Society of Cardiology adviseert dat vandaag vanwege World Psoriasis Day op grond van Deens bevolkingsonderzoek dat wijst op een verhoogd risico op hartfalen bij milde en matige psoriasis.

Voor het Deense bevolkingsonderzoek is bij een cohort van psoriasispatiënten en een referentiegroep tussen 1997 en 2009 gevolgd op het krijgen van hartfalen. Van alle deelnemers waren eveneens alle bijkomende aandoeningen en medicatiegebruik bekend. In totaal betrof het onderzoek dat onder leiding stond van Usman Khalid, werkzaam op de afdeling Cardiologie van de Rigshospitalet Kopenhagen.

Chronische ontsteking

Het risico op hartfalen was bij patiënten met een milde psoriasis 1,6 keer hoger  dan bij referentiegroep; bij patiënten met een ernstige psoriasis was de hazard ratio 1,7. Khalid verklaart dit hogere risico vanwege de chronische ontsteking die zowel bij psoriasis als hartfalen aanwezig is en een belangrijke rol kan spelen in de ontwikkeling en progressie van de aandoeningen. “Psoriasis moet worden beschouwd als een systemische ontstekingsziekte die het hele lichaam aantast en niet als een geïsoleerde huidlaesie.“ Deze bevindingen onderstrepen voor hem de noodzaak dat artsen bij deze patiënten regelmatig cardiovasculaire risicofactoren screenen en behandelen. Ook is het nodig om patiënten voor te lichten over het cardiovasculaire risico zodat zij een gezonde levensstijl kunnen aannemen.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.