Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Nascholing | Uitgave 8/2014

Huisarts en wetenschap 8/2014

Schriftelijke wilsverklaringen

Tijdschrift:
Huisarts en wetenschap > Uitgave 8/2014
Auteur:
Léon Henskens
Belangrijke opmerkingen
Gezondheidscentrum Withuis, Straelseweg 193, 5914 AL Venlo: dr. L.H.G. Henskens, huisarts • Correspondentie: l.henskens@gmail.com • Mogelijke belangenverstrengeling: niets aangegeven.
Dit nascholingsartikel is een aflevering van de serie ‘Huisarts en recht’.

Samenvatting

Henskens L. Schriftelijke wilsverklaringen. Huisarts Wet 2014;57(8):416-9.
Huisartsen krijgen geregeld te maken met schriftelijke wilsverklaringen. Door middel van een wilsverklaring geeft de opsteller instructies over de behandeling die hij in de toekomst wel of niet wenst te ondergaan, onder van tevoren bepaalde omstandigheden. Een negatieve wilsverklaring behelst een geheel of gedeeltelijk behandelverbod en moet in beginsel worden gerespecteerd. Een positieve wilsverklaring betreft een behandelverzoek. Dit laat de huisarts de ruimte om zelf te beoordelen of hij kan voldoen aan het verzoek. Door middel van een schriftelijke machtiging benoemt de patiënt een vertegenwoordiger voor het geval hij wilsonbekwaam is geworden. Is er een curator of mentor aan de patiënt toegewezen, dan is deze volgens de Wet op de Geneeskundige Behandelovereenkomst de vertegenwoordiger. Wilsverklaringen dienen aan bepaalde vormeisen te voldoen. Nadat een wilsverklaring is opgesteld en besproken, zorgt de huisarts voor registratie in het patiëntdossier en voor overdracht aan de huisartsenpost en andere betrokken zorgverleners. De noodzaak om besluitvorming rond het levenseinde tijdig ter sprake te brengen vraagt van de huisarts een proactieve en anticiperende houding.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

Huisarts en Wetenschap

Dit vierwekelijks verschijnend tijdschrift van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) geeft informatie die een bijdrage levert aan het wetenschappelijk fundament van de huisartsgeneeskunde.

Proefabonnement BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Met het proefabonnement krijgt u toegang tot: één geaccrediteerde web-tv en tien interessante boektitels. 


BSL Huisarts Totaal 1 maand gratis:  € 0,-

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2014

Huisarts en wetenschap 8/2014 Naar de uitgave

Boekbespreking

Over(-)behandelen

Redactioneel

Kritisch blijven