Skip to main content
main-content
Top

04-03-2014 | Nieuws

Schouderspecialisten starten onderzoek naar de behandeling van frozen shoulders

Orthopedisch chirurgen van het Slotervaart-ziekenhuis starten binnenkort een klinisch onderzoek naar de behandeling van frozen shoulders. Het doel van het onderzoek is bij te dragen aan een betere behandeling van patiënten met een frozen shoulder, zodat ze zo snel en comfortabel mogelijk van hun klachten kunnen worden afgeholpen. Ook wordt de rol van fysiotherapie bij de behandeling verder onderzocht.

“Een frozen shoulder is een veel voorkomende oorzaak van pijn en stijfheid van de schouder”, aldus dr. Lijkele Beimers, orthopedisch chirurg in het Slotervaartziekenhuis. “Soms krijgt iemand een frozen shoulder na een val of een schouderoperatie, maar meestal is de oorzaak van een frozen shoulder niet bekend. Zo’n schouderkapselontsteking kan veel klachten geven in het dagelijks leven van de patiënt; arbeid moet er vaak op worden aangepast. Ook ’s nachts kan een frozen shoulder veel pijnklachten geven waardoor de nachtrust wordt verstoord.”

 

 

  

Verloop in drie fasen
Het schouderkapsel en het bandenapparaat zorgen normaal gesproken mede voor stabiliteit in het schoudergewricht. Hierdoor blijft de schouderkop in de schouderkom staan wanneer de schouder wordt bewogen. Een frozen shoulder is een forse irritatie (ontstekingsreactie) van dit gewrichtskapsel en banden. Een ontstoken schouderkapsel is te strak en pijnlijk bij bewegen. Een frozen shoulder verloopt meestal in drie fasen: de ontstekingsfase, waarin de pijn op de voorgrond staat. In de volgende fase neemt de pijn af maar kan de stijfheid nog toenemen. In de laatste fase, de herstelfase, treedt geleidelijk herstel van de beweeglijkheid van de schouder op. Hoe lang iedere fase precies duurt, is moeilijk vast te stellen vanwege natuurlijke variatie en vaak lopen de fasen geleidelijk in elkaar over.

 

Beimers: “Een frozen shoulder kan lang duren, gemiddeld zelfs tweeënhalf jaar. Dit vinden patiënten natuurlijk erg lang wanneer ik uitleg geef aan de patiënt over hun frozen shoulder. Maar het goede nieuws is: uiteindelijk zal de kapselontsteking genezen en bijna altijd zonder operatie.” De diagnose frozen shoulder is niet altijd eenvoudig te stellen. “Soms is de frozen shoulder namelijk niet heel duidelijk aanwezig en andere schouderaandoeningen kunnen een frozen shoulder vertroebelen. Als de juiste diagnose eenmaal is gesteld kan de behandeling starten. Een zeer pijnlijke frozen shoulder reageert vaak goed op een injectie in de schouder met een ontstekingsremmer en pijnstiller. De patiënten hebben direct minder klachten en worden ’s nachts niet meer wakker van de pijn ‒ een dankbare prik vaak. Daarnaast zijn medicatie en goede adviezen van belang. In enkele hardnekkige gevallen wordt door een operatie het schouderkapsel losgemaakt.”

 

Doel: betere behandeling
Orthopedisch chirurgen dr. John Cheung, dr. Lijkele Beimers en drs. Tim Kraal starten binnenkort een klinisch onderzoek naar de behandeling van frozen shoulders. Dit onderzoek zal zich richten op het effect van fysiotherapie bij een frozen shoulder. “De precieze plaats en rol van fysiotherapie bij de behandeling van een frozen shoulder moet verder worden onderzocht, daar is nog niet alles over bekend. Ons doel is om met dit onderzoek bij te dragen aan een betere behandeling van patiënten met een frozen shoulder. Uiteindelijk willen wij patiënten zo snel en comfortabel mogelijk van hun klachten afhelpen.”

 

Patiënten die belangstelling hebben voor deelname aan het onderzoek kunnen contact opnemen met de polikliniek Orthopedie, tel. 020-512 52 82.

 

Bron: Slotervaartziekenhuis.nieuws, jaargang 6, editie 16

 

Tip

Lees meer over de frozen shoulder in Onderzoek en behandeling van de schouder:

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen, Bedrijfs- en arbeidsfysiotherapie, Manuele therapie of Revalidatiefysiotherapie.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.