Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-03-2007 | Article | Uitgave 1/2007

Kind & Adolescent Praktijk 1/2007

Schoolweigering? Ouders aan de slag!

Tijdschrift:
Kind & Adolescent Praktijk > Uitgave 1/2007
Auteur:
Carla Scharree
Belangrijke opmerkingen
Drs. C.J. Scharree, psychotherapeut/systeemtherapeut, Centrum voor Kinder- en jeugdpsychiatrie Triversum, polikliniek Oude Hoeverweg, Alkmaar.

Abstract

Schoolweigering maakt ouders en leerkrachten machteloos. Het maakt hen ook onzeker. Wat is wijsheid? Is dwingen wel goed? Een op de honderd kinderen wil niet naar school, volhardt daarin en blijft vervolgens thuis. Dat thuisblijven kan variëren van enkele weken tot wel een jaar. Als de ouders de moed hebben opgegeven, valt het niet mee, hen te motiveren nog energie te steken in wat naar hun beleving een verloren zaak is. Toch is dat noodzakelijk. In dit artikel wordt geschetst hoe ouders ertoe worden gebracht, weer een centrale rol te gaan spelen bij de aanpak van hun schoolweigerende kind. Twee casussen dienen ter illustratie. Een angstige jongen die in alle opzichten door zijn ouders werd ontzien, en een meisje wier ouders alle daadkracht hadden verloren.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

Kind & Adolescent Praktijk

Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2007

Kind & Adolescent Praktijk 1/2007 Naar de uitgave

Article

Glijbaan

Article

Mode