Drs. C.J. Scharree, psychotherapeut/systeemtherapeut, Centrum voor Kinder- en jeugdpsychiatrie Triversum, polikliniek Oude Hoeverweg, Alkmaar.
Abstract
Schoolweigering maakt ouders en leerkrachten machteloos. Het maakt hen ook onzeker. Wat is wijsheid? Is dwingen wel goed? Een op de honderd kinderen wil niet naar school, volhardt daarin en blijft vervolgens thuis. Dat thuisblijven kan variëren van enkele weken tot wel een jaar. Als de ouders de moed hebben opgegeven, valt het niet mee, hen te motiveren nog energie te steken in wat naar hun beleving een verloren zaak is. Toch is dat noodzakelijk. In dit artikel wordt geschetst hoe ouders ertoe worden gebracht, weer een centrale rol te gaan spelen bij de aanpak van hun schoolweigerende kind. Twee casussen dienen ter illustratie. Een angstige jongen die in alle opzichten door zijn ouders werd ontzien, en een meisje wier ouders alle daadkracht hadden verloren.
Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:
BSL Psychologie Totaal
Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.
Het vakblad Kind en Adolescent Praktijk biedt informatie die direct aansluit bij de dagelijkse praktijk van diagnostiek, behandeling en begeleiding. Kind en Adolescent Praktijk biedt ook een forum voor een kritische beschouwing van die dagelijkse praktijk en voor discussie over onderwerpen waarmee de professional te maken hebben.
Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een proefabonnement heeft u toegang tot een aantal boeken, tijdschriften en online nascholing. Denk hierbij aan één geaccrediteerde e-learning. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.
Depreeuw, E. (1997). Angsten bij leerlingen.
Caleidoscoop, 9 (3),11.
Bos, C. (2005).
Dikke Maatjes. draaiboek van het Circuit Jeugd van de GGZ Noordholland-Noord, Alkmaar (niet gepubliceerd).
Heyne, D.A., King, N., Tonge, B.J., Rollings, S., Young, D., Pritchard, M. & Ollendick, T.H. (2002). Evaluation of Child Therapy and Caregiver Training in the Treatment of School Refusal.
Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 41, 687-695.
Heyne, D., Sauter.F., Bijleveld, G. van & Westenberg, M. (2005).
Survey of school attendance problems in The Netherlands. Niet gepubliceerd manuscript. Universiteit van Leiden.
King, N.J., Tonge, B.J., Heyne, D.A., Pritchard, M. Rollings, S., Young, D., Myerson, N. & Ollendick, T.H. (1998). Cognitive Behavioral Treatment of School Refusing Children: A Controlled Evaluation.
Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 37, 395-403.
Last, C.G., Hansen, C. & Franco, N. (1997). Anxious children in adulthood: a prospective study of adjustment.
Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry 36, 645-652.
Last, C.G., Hansen, C. & Franco, N. (1998). Cognitive-behavioral treatment of school phobia.
Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry, 37, 404-411.
Nienhuis, J. & Janssen, Z. (2004) Schoolweigering. Stappen naar een oplossing.
Kind en adolescent praktijk 3, 3, 14-21.
Scharree, C.J. & Widenfelt, B.M. van (2006). Schoolweigering. In:
Handboek Kinderen & Adolescenten. E 080-1-16. Houten/Diegem: Bohn Stafleu van Loghum.
Utens, E., Nijs, P. de & Ferdinand, R. (2001).
Vriendenprogramma voor de preventie en behandeling van angststoornissen bij kinderen en jeugdigen. Vertaling van P. Barrett & C. Turner,
Friends. Rotterdam: Kinder- en Jeugdpsychiatrie Erasmus Universiteit/Academisch Ziekenhuis -Sophia.