Skip to main content
Top

2016 | OriginalPaper | Hoofdstuk

5. Schizofrenie en andere psychotische stoornissen

Auteur : Mary C. Townsend

Gepubliceerd in: Verpleegkundige diagnostiek in de psychiatrie

Uitgeverij: Bohn Stafleu van Loghum

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Schizofrenie en andere psychotische stoornissen vormen een groep klinische syndromen met als gemeenschappelijk kenmerk veranderingen in de gedachtegang en -inhoud, de zintuiglijke waarneming, het affect of de grondstemming, het identiteitsgevoel, de wilskracht, het psychomotorische gedrag en het vermogen om bevredigende relaties met anderen aan te gaan.
Voetnoten
1
De term ‘ambivalentie’ is geïntroduceerd door Bleuler. In de latere psychoanalytische literatuur is dit uitgelegd als ‘conflicterende tendens’.
 
2
In Nederland de Wet op de geneeskundige behandelingsovereenkomst (WGBO) en de Wet bijzondere opnemingen in psychiatrische ziekenhuizen (BOPZ), in België de Wet betreffende de rechten van de patiënt en de Wet betreffende de bescherming van de persoon van de geesteszieke.
 
3
NANDA-I heeft deze diagnose laten vervallen, maar zij is in dit boek gehandhaafd vanwege haar nut voor de beschrijving van dit specifieke gedrag.
 
4
NANDA-I heeft deze diagnose laten vervallen, maar zij is in dit boek gehandhaafd vanwege haar nut voor de beschrijving van dit specifieke gedrag.
 
Metagegevens
Titel
Schizofrenie en andere psychotische stoornissen
Auteur
Mary C. Townsend
Copyright
2016
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
DOI
https://doi.org/10.1007/978-90-368-1167-5_5