Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-10-2017 | Uitgave 8/2017

Tandartspraktijk 8/2017

Schisis en oligodontie: 24 jaar onder behandeling: de laatste fase

Tijdschrift:
Tandartspraktijk > Uitgave 8/2017
Auteurs:
Derk Jan Jager, Michiel Lieshout, Stephan van der Made
Belangrijke opmerkingen
Derk Jan Jager is tandarts MFP en prothetisch restauratief tandarts (Mpros RCSed) en docent. Hij is verbonden aan de SBT Amsterdam, de KU/UZ Leuven, België (afdeling restauratieve/ prothetische tandheelkunde) en het VU Medisch Centrum (afdeling Mond-, Kaak en Aangezichtschirurgie).
Michiel Lieshout is tandarts MFP en prothetisch restauratief tandarts (EPA), werkzaam in de Verwijspraktijk PRO-Rotterdam.
Stephan van der Made is tandtechnicus en eigenaar van Kwali- dent Dental Studio, Beilen.
Met dank aan Ronnie Goené, implantoloog van het VU Medisch Centrum, Kai Verweij en Irmen de Vries, tandtechnici van Kwalident Dental Studio, Beilen

Samenvatting

Schisis komt voor bij ongeveer 1 op de 800 geboren baby’s. Een oorzaak zou kunnen liggen in ondervoeding, infecties, bestraling en contact met bepaalde (teratogene) stoffen tijdens de zwangerschap. Daarnaast bestaat het vermoeden dat erfelijkheid een rol speelt. Bij patiënten met schisis treffen we vaker dan gemiddeld oligodontie aan. De ontbrekende elementen zijn meestal in de buurt van het botdefect gelokaliseerd. Behalve met oligodontie in de bovenkaak gaat schisis ook vaak gepaard met agenesieën in de onderkaak. Verder worden bij deze patiënten bovengemiddeld vaak (fysieke) anomalieën aangetroffen, zoals een verlaagde verticale dimensie, een afwijkende anatomie van het onderste derde deel van het gelaat, verminderde faciale ondersteuning, TMJ-problematiek, spraak- en esthetische problemen, niet-fysiologische gebitsslijtage en het ontbreken van een normale lachlijn. Deze patiënten zijn vanaf hun geboorte dus al onder behandeling. In deze casus presenteren we de laatste, afrondende (restauratieve en implantologische) behandelfase van een patiënt met een gecombineerde schisis en oligodontie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met een online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, tijdschriften en online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.

TandartsPraktijk

TandartsPraktijk informeert u over de belangrijkste ontwikkelingen in de tandheelkunde en tandtechniek door praktisch toepasbare klinische artikelen en herkenbare casuïstiek, toegelicht aan de hand van duidelijke kleurenfoto's, röntgenfoto's en tekeningen.

Proefabonnement BSL Tandarts Totaal

Met BSL houdt u eenvoudig en efficiënt uw vak bij. Met dit proefabonnement krijgt u toegang tot een geselecteerd gedeelte van de online bibliotheek. Zo kan u gebruik maken van de online boeken, één e-learning, één web-tv en een aantal video's. 


Tandarts Totaal Proefabonnement 

eerste maand gratis: € 0,-

Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 8/2017

Tandartspraktijk 8/2017 Naar de uitgave

Redactioneel

Praatjes…

Reacties van lezers

Geachte Redactie,