Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

15-05-2017 | Biomechanica en Bewegingsanalyse | Uitgave 2/2017

Podosophia 2/2017

(Schijnbaar) beenlengteverschil

Tijdschrift:
Podosophia > Uitgave 2/2017
Auteur:
Chris Riezebos
Belangrijke opmerkingen
In deze rubriek worden algemene principes uit de biomechanica en bewegingsanalyse opgefrist en podotherapeutische toepassingen op toegankelijke wijze uiteengezet.

Samenvatting

Een beenlengteverschil is een bekend verschijnsel in de podotherapeutische praktijk. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen structureel en functioneel beenlengteverschil. Een structureel beenlengteverschil berust op een links-rechtsverschil in een van de volgende parameters: lengte van de tibiaschacht, lengte van de femurschacht, lengte van het collum femoris (inclusief het caput), de collodiafysaire hoek en de valgus/varushoek van de knie. Een functioneel (schijnbaar) beenlengteverschil berust op dwangstanden c.q. bewegingsbeperkingen in gewrichten. De drie belangrijkste zijn: een extensiebeperking van de knie (flexiecontractuur), een dorsaalflexiebeperking van de enkel (spitsvoet) en een adductiebeperking van de heup (abductiecontractuur). Met name deze laatste beperking kan, wanneer deze niet herkend wordt, leiden tot paradoxale meetgegevens en verwarring bij de onderzoeker. Een eenvoudige test kan hier uitkomst bieden.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Podotherapeut Totaal

Binnen de bundel kunt u gebruik maken van boeken, tijdschriften, e-learnings, web-tv's en uitlegvideo's. BSL Podotherapeut Totaal is overal toegankelijk; via uw PC, tablet of smartphone.

Podosophia

Podosophia stelt zich ten doel de beroepsgroep van podotherapeuten te voorzien van informatie die nodig is voor het inhoudelijk uitoefenen van het vak en het voeren van de praktijk. Daarbij is ook rui ...

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Podosophia 2/2017 Naar de uitgave

Wetenschap en Praktijk

Wat is toetsende statistiek?