Skip to main content
main-content
Top

15-04-2014 | Nieuws

Kinderen beter beschermen bij scheiding ouders

Vroeger signaleren, eerder ingrijpen en de regie voeren op één plek. Dat zijn de sleutels voor een effectievere aanpak van vechtscheidingen, zo concludeert Kinderombudsman Marc Dullaert in zijn adviesrapport 'Vechtende ouders, het kind in de knel' dat begin april is verschenen. Hij pleit voor verplichte therapie en/of mediation voor de ouders.

Ca. 16.000 kinderen ervaren ernstige last van de scheiding van hun ouders. Jaarlijks komen daar 3.500 kinderen bij. Dullaert wil met zijn rapport ouders aanpreken op hun verantwoordelijkheid om kinderen beter te beschermen. Men realiseert zich niet dat het betrekken van kinderen in een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling is, stelt hij.

In 2013 werd ca. 5000 keer een melding gedaan bij de Raad voor de Kinderbescherming voor kinderen die ernstig leden onder de gevolgen van een vechtscheiding. Dullaert is er van overtuigd dat investeren in overleg en het maken van goede afspraken in een vroeg stadium veel leed bij kinderen én ouders kan voorkomen.

 

Aanbevolen: Congres Stop de vechtscheiding! | 13 juni 2014, Utrecht

 

Meer lezen >>

 

Scheiding en stress,Auteur(s): Prof.dr. Jan van der Ploeg, Tijdschrift: PsychoPraktijk1-2014

 

Van oorlog naar vrede- Bevrijding van echtscheidingstrauma met emdr,Auteur(s): Drs. Frieda Aelen, Drs Denise Beuvens, Drs. Meike van Veggel, Drs. Eva van Ormondt, Dr. Bianca Samson, Tijdschrift: Kind en Adolescent Praktijk4-2013

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.