Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-02-2007 | Redactioneel | Uitgave 1/2007

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 1/2007

Sarcopenie als component van “frailty”

Tijdschrift:
Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie > Uitgave 1/2007
Auteur:
M. Vandewoude
Belangrijke opmerkingen
Hoogleraar Faculteit Geneeskunde UA (Universiteit Antwerpen), Ziekenhuisnetwerk Antwerpen (ZNA)
Correspondentie: Prof. dr. M. Vandewoude, Universitair Centrum Geriatrie, Leopoldstraat 26, 2000 Antwerpen. Tel.: +32-(0)3-234 41 11 E-mail: maurits.​vandewoude@zna.​be / maurits.​vandewoude@ua.​ac.​be

Abstract

Met de term “sarcopenie” bedoelt men het verlies aan spiermassa en de daarmee gepaard gaande vermindering van spierkracht als rechtstreeks gevolg van het ouder worden. 1 Hierin verschilt sarcopenie van andere vormen van spierverlies zoals wij dat terugvinden in de cachexie die voorkomt bij inflammatoire aandoeningen of bij tumorale processen. Als een echt leeftijdsgebonden fenomeen doet het zich dus ook voor bij de “gezonde” oudere. Natuurlijk zullen optredende ziekteprocessen de evolutie van sarcopenie kunnen versnellen. Op een bepaald moment zal de sarcopenie interfereren met de mobiliteit van de persoon. Hierdoor stijgt het risico voor het optreden van kwetsbaarheid (frailty) en verlies aan autonomie.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie bestrijkt het brede wetenschapsgebied van de gerontologie en geriatrie in al zijn facetten, met bijdragen uit de biologische, medische, psychologische en sociale wetenschappen. Bovendien wordt aandacht besteed aan de noodzakelijke wisselwerking tussen gerontologie en geriatrie.

Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 1/2007

Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie 1/2007 Naar de uitgave

Signalementen

Signalementen