Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2017

25-04-2017 | Onderzoeksartikel

Samenwerking tussen JGZ en het voortgezet onderwijs: tips en trucs uit de praktijk

Auteurs: A. Blokstra, R. Pieter, R. Opten, W. Bemelmans

Gepubliceerd in: JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg | Uitgave 3/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Samenwerking tussen jeugdgezondheidszorg (JGZ) en onderwijs kan bijdragen aan het welzijn van jeugdigen en daarmee aan hun leerprestaties. In de praktijk is samenwerking echter nog niet vanzelfsprekend en verloopt dit nog niet optimaal. Naar aanleiding daarvan is in 2014 door het RIVM Centrum Gezond Leven onder het motto ‘Versterking Jeugdgezondheidszorg op en met scholen’ een oproep gedaan om projecten aan te dragen, gericht op het versterken van de samenwerking tussen JGZ, scholen, gezondheidsbevordering, jongeren en hun ouders. Uit de 33 inzendingen zijn 12 inspirerende projecten in het primair onderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs geselecteerd die sterk scoorden op ten minste één van de aanbevelingen van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) voor een toekomstbestendige en krachtige JGZ. In dit artikel kijken we, aan de hand van een viertal criteria, terug op de ervaringen binnen de zeven projecten in het voortgezet onderwijs. Wat zijn de leerervaringen en tips en trucs uit de praktijk voor het vervolg en/of bij overdracht naar een andere organisatie?
Literatuur
1.
go back to reference RIVM CGL. De opbrengsten van de #Jeugdimpuls. Rapportage resultaten. Bilthoven: RIVM; 2014. RIVM CGL. De opbrengsten van de #Jeugdimpuls. Rapportage resultaten. Bilthoven: RIVM; 2014.
2.
go back to reference Heerwaarden Y van, Winnubst P. Handreiking Het vertrouwen krijgen van jongeren. Handelingsperspectief voor het aangaan van de dialoog met jongeren. Utrecht: NCJ; 2012. Heerwaarden Y van, Winnubst P. Handreiking Het vertrouwen krijgen van jongeren. Handelingsperspectief voor het aangaan van de dialoog met jongeren. Utrecht: NCJ; 2012.
3.
go back to reference Heerwaarden Y van. Handreiking De JGZ in beeld bij adolescenten. Samen bouwen aan gezondheid en gezond gedrag voor duurzame participatie van jongeren. Utrecht: NCJ; 2013. Heerwaarden Y van. Handreiking De JGZ in beeld bij adolescenten. Samen bouwen aan gezondheid en gezond gedrag voor duurzame participatie van jongeren. Utrecht: NCJ; 2013.
5.
go back to reference RIVM CGL. Versterking Jeugdgezondheidszorg op en met scholen. Voor een gezonde leefstijl van kinderen en jongeren! Bilthoven: RIVM; 2014. RIVM CGL. Versterking Jeugdgezondheidszorg op en met scholen. Voor een gezonde leefstijl van kinderen en jongeren! Bilthoven: RIVM; 2014.
Metagegevens
Titel
Samenwerking tussen JGZ en het voortgezet onderwijs: tips en trucs uit de praktijk
Auteurs
A. Blokstra
R. Pieter
R. Opten
W. Bemelmans
Publicatiedatum
25-04-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg / Uitgave 3/2017
Print ISSN: 1567-8644
Elektronisch ISSN: 1876-598X
DOI
https://doi.org/10.1007/s12452-017-0101-2

Andere artikelen Uitgave 3/2017

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 3/2017 Naar de uitgave