Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

21-03-2018 | Uitgave 3-4/2018

Bijblijven 3-4/2018

Samenwerken aan veilig medicijngebruik bij laaggeletterde patiënten in de eerste lijn

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 3-4/2018
Auteurs:
Dr. Gudule M. Boland, Drs. Jolanda J. C. van der Velden
Belangrijke opmerkingen
Bij het schrijven van dit artikel is gebruikgemaakt van Jessica Maas. Alertheid geboden, aandacht gewenst (Pharos: 2017; nog niet gepubliceerd) en van Veronique Huijbregts. Niet elke patiënt begrijpt de bijsluiter (Mediator 2017).

Samenvatting

Meer dan de helft van de patiënten in de apotheek heeft moeite met het begrijpen en onthouden van informatie over medicatie verstrekt door huisarts en apotheker(sassistente). Een onderliggende oorzaak is dat veel van deze patiënten laaggeletterd zijn of beperkte gezondheidsvaardigheden hebben. Het is belangrijk dat zorgverleners deze patiënten herkennen en hun communicatie zo aanpassen dat die beter aansluit bij de patiënt. Begrijpelijke uitleg en goede follow-up zijn belangrijk om medicatiefouten en therapieontrouw te voorkomen. Samenwerking tussen huisarts, apotheker en wijkverpleegkundige is daarbij van belang voor continuïteit van zorg.

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 3-4/2018

Bijblijven 3-4/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Krachtige basiszorg