Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

11-11-2016 | Uitgave 6/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2016

Samenstelling van vaccins en bijwerkingen

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 6/2016
Auteur:
H. C. Rümke

Samenvatting

Dit artikel bespreekt de meest gebruikte vaccincomponenten en mogelijke bijwerkingen. Met name de adjuvantia geven bijwerkingen: injectieplaatsreacties en soms koorts met bijbehorende klachten die enkele dagen kunnen duren. Van adjuvantia en andere componenten is bij de in vaccins gebruikte hoeveelheden geen toxiciteit aangetoond. Het conserveermiddel thiomersal (een kwikzout) wordt in Nederland en België niet gebruikt in de vaccins voor kinderen; overigens is schadelijkheid, en met name een relatie met autisme, van deze stof niet aangetoond. Sporadisch komt een allergie voor vaccincomponenten voor.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2016

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 6/2016 Naar de uitgave