Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

13-06-2018 | Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018

Samen zorgen voor de patiënt met hartfalen: regionale afspraken

Tijdschrift:
Bijblijven > Uitgave 6/2018
Auteur:
Mireille D. J. ter Berg

Samenvatting

Hartfalen is een veelvoorkomende aandoening, vooral bij patiënten boven de 70 jaar. Door de vergrijzing van de bevolking zal het aantal patiënten met hartfalen sterk toenemen. De mortaliteit is hoog en de impact op de patiënt, de mantelzorgers en het zorgstelsel groot. Hartfalenzorg is multidisciplinair en complex. De patiënt centraal stellen, het leveren van maatwerk en een naadloze samenwerking tussen alle betrokken hulpverleners komt de kwaliteit van leven van de patiënt ten goede. Het maken van duidelijke transmurale afspraken kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Als men het initiatief neemt om transmurale afspraken te gaan maken, gebeurt dit vaak op basis van een ervaren knelpunt of een gezamenlijke interesse en betrokkenheid vanuit de eerste en de tweede lijn. Veelal gaat dit gepaard met enthousiaste en bevlogen deelnemers. Dit zijn dan ook belangrijke voorwaarden om de afspraken tot een succes te laten worden. Alvorens een werkgroep van start gaat, is het wellicht goed een aantal zaken op een rij te zetten.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Academy mbo Verzorging en Verpleegkunde

Bijblijven

Bijblijven geeft inzicht in de huidige stand van zaken over onderwerpen die u als huisarts in uw dagelijkse praktijk tegenkomt. Bijblijven verschijnt 10 keer per jaar, waarbij in elk nummer een ander thema centraal staat.

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 6/2018

Bijblijven 6/2018 Naar de uitgave

OriginalPaper

Hartfalen en COPD