Skip to main content
Top
Gepubliceerd in: Jeugdbeleid 2/2017

12-05-2017

Samen Sterker: onderzoek in jeugd- en opvoedhulp

Werkzame ingrediënten voor een succesvol onderzoeksprogramma

Auteurs: Drs. Linda Heutink, Drs. Monique van Driel

Gepubliceerd in: Jeugdbeleid | Uitgave 2/2017

Log in om toegang te krijgen
share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

  • Optie A:
    Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
  • Optie B:
    Deel de link per e-mail

Samenvatting

Het verhaal van Samen Sterker begint in 2010. Samen Sterker is de titel van een meerjarig onderzoeksprogramma dat in samenwerking tussen beleid, praktijk en onderzoek tot stand is gekomen en uitgevoerd. Vanuit hun ervaring beschrijven de auteurs in dit artikel kort de werkwijze en de werkzame ingrediënten, waardoor dit programma een succes kon worden.
Na een aantal jaren te hebben samengewerkt rondom effectiviteit van de hulp start een nieuwe en bindende samenwerking tussen zes grote Brabantse organisaties voor Jeugd- en Opvoedhulp, de provincie Noord-Brabant en de Hogeschool Arnhem-Nijmegen. Deze samenwerking krijgt vorm met het onderzoeksprogramma ‘Samen Sterker’ dat van 2012 tot en met 2014 is uitgevoerd. Organisaties werken in dit programma gezamenlijk aan innovatie en ontwikkeling, waarbij veel aandacht is voor kennisdeling. Samen Sterker, met de professionele samenwerkingsrelatie als centraal thema, blijkt een succesformule van praktijk, beleid en onderzoek. In dit artikel treft de lezer een uiteenzetting aan van de werkwijze en werkzame ingrediënten waaruit geput kan worden bij een voornemen een onderzoeksprogramma te starten dan wel aan te scherpen.
Literatuur
go back to reference Pijnenburg, H., Hermanns, J., Yperen, T. van, Hutschemaekers, G., & Montfoort, A. van (red.). (2010). Zorgen dat het werkt. Werkzame factoren in de zorg voor jeugd. Amsterdam: SWP. Pijnenburg, H., Hermanns, J., Yperen, T. van, Hutschemaekers, G., & Montfoort, A. van (red.). (2010). Zorgen dat het werkt. Werkzame factoren in de zorg voor jeugd. Amsterdam: SWP.
go back to reference Zwet, R. van der, Beneken genaamd Kolmer, D., & Schalk, R. (2011). Op weg naar een interactieve benadering van evidence based werken in de sociale sector in Nederland. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 20(4), 62–78. Zwet, R. van der, Beneken genaamd Kolmer, D., & Schalk, R. (2011). Op weg naar een interactieve benadering van evidence based werken in de sociale sector in Nederland. Journal of Social Intervention: Theory and Practice, 20(4), 62–78.
Metagegevens
Titel
Samen Sterker: onderzoek in jeugd- en opvoedhulp
Werkzame ingrediënten voor een succesvol onderzoeksprogramma
Auteurs
Drs. Linda Heutink
Drs. Monique van Driel
Publicatiedatum
12-05-2017
Uitgeverij
Bohn Stafleu van Loghum
Gepubliceerd in
Jeugdbeleid / Uitgave 2/2017
Print ISSN: 1873-9482
Elektronisch ISSN: 1876-6056
DOI
https://doi.org/10.1007/s12451-017-0144-z

Andere artikelen Uitgave 2/2017

Jeugdbeleid 2/2017 Naar de uitgave