Skip to main content
main-content
Top

04-03-2014 | Nieuws

Salarisverschil tussen man en vrouw kleiner

Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen die hetzelfde werk doen, is afgelopen drie jaar met drie procentpunt afgenomen. Het inkomensverschil bedraagt echter nog altijd 17 procent, schrijft Het Financieele Dagblad vrijdag 28 februari op basis van cijfers van adviesbureau PwC.

Nederland is door het kleinere verschil in salaris opgeklommen op de Women in Work Index van PwC, waarvoor ook is gekeken naar percentage deeltijders en werkloosheid onder vrouwen. Nederland bezet daarop nu de twaalfde plaats in plaats van de zeventiende. “Dat gat in salaris is kleiner geworden doordat bedrijven er bewust beleid op zijn gaan voeren”, zo verklaart hoofdeconoom van PwC Jan Willem Velthuijsen in de krant. “Zo zijn bedrijven transparanter in de salarissen die ze betalen. Dat maakt het gemakkelijker voor vrouwen om een vergelijkbaar salaris te betalen.”

 

 

 

Deeltijders
Nederland doet het nog wel altijd slechter dan veel andere landen. Het inkomensverschil tussen mannen en vrouwen op de PwC-lijst van ontwikkelde landen is zestien procent. Nederland kent bovendien veel meer deeltijders. Een genereuzere kinderopvang zou helpen. “Maar het is ook een luxeprobleem. In Scandinavië kunnen gezinnen vaak niet rondkomen van anderhalf salaris. In Nederland wel.”

 

PwC ziet verder dat meer vrouwen in Nederland doorstoten naar de top van het bedrijfsleven. Volgens de hoofdeconoom is er geen bewijs voor dat dat komt door het quotum dat vorig jaar is ingevoerd. Bij grote bedrijven moet volgens die regel in 2016 dertig procent van het bestuur uit vrouwen bestaan.

 

Bron: nu.nl
Beeld: Fotalia

 

Tip

Lees ook de eerder op FysioActueel gepubliceerde artikelen in de serie ‘Nieuwe verdienmodellen en innovatief ondernemerschap in de fysiotherapie’:

 

Meer artikelen over fysiotherapie: Algemeen.

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.