Skip to main content
main-content
Top

31-10-2013 | Nieuws

Salarisonderzoek: specialisatie loont

De laatste CAO voor fysiotherapeuten in dienstverband stamt uit 2003 en is al jaren niet meer geldig. Daardoor is er geen eenduidige beloningsstructuur meer. Reden voor DAJC FysioHR om de loonontwikkeling te onderzoeken.

De HR-firma komt in november met het volledige rapport. Daarin zijn analyses opgenomen over de werkweek die fysiotherapeuten maken, de loonontwikkeling, aantal vakantiedagen, doorbetaling bij overwerk en de vergoeding van reis- en scholingskosten. Voor het onderzoek deed FysioHR een vragenlijst de deur uit die door 363 fysiotherapeuten werd ingevuld. Het merendeel was vrouw (54 procent). Iets minder dan de helft van de respondenten had een specialisatie. De gemiddelde werkervaring lag tussen de nul en vijf jaar.

Meer uren 

Uit een eerste inventarisatie van de resultaten blijkt dat mannen meer uren werken dan vrouwen: respectievelijk 34 en 28 uur per week. Mannen werken ook vaker full time dan hun vrouwelijke collega's. Het maakt daarbij niet uit wat voor soort salaris de fysiotherapeut verdient: vast, variabel of gecombineerd. De meeste fysiotherapeuten in dienstverband verdienen een variabel salaris (66 procent). Beloning vindt dan plaats op basis van een bepaald tarief of de omzet. Soms ook worden ze per uur of per patiënt betaald. De rest van de therapeuten heeft een vast of een gecombineerd salaris.

Opvallend is dat het hebben van een specialisatie vaak leidt tot een hoger inkomen. Variabelen als leeftijd of werkervaring spelen daarentegen amper een rol, ongeacht het type beloning dat iemand heeft.

Gemiddelde inkomen 

Het gemiddelde inkomen van de respondenten met een vast salaris lag op 2.924 euro per maand. Mannen verdienen daarbij meer dan vrouwen (respectievelijk 3.119 euro en 2.805 euro). Respondenten met een gecombineerd salaris (deels variabel), bedroeg gemiddeld 3.781 euro. FysioHR heeft respondenten met een geheel variabel inkomen niet naar het inkomen gevraagd.

Auteur(s): Daan Marselis

Onze productaanbevelingen

BSL Fysiotherapeut Totaal

Zoekt u casuïstiek over nekklachten of wilt u meer weten over lage rugpijn? Met dit online abonnement kunt u uw vakkennis optimaal bijhouden en uitbreiden. U krijgt toegang tot een groot aantal fysiotherapieboeken en geaccrediteerde online nascholing, zoals e-learnings en web-tv's.