Skip to main content
main-content
Top

Tip

Swipe om te navigeren naar een ander artikel

01-08-2014 | Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014

RVP-vaccinaties: meldingen van bijwerkingen

Tijdschrift:
JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg > Uitgave 4/2014
Auteurs:
H.C. Rümke, A.C. Kant
Belangrijke opmerkingen
H.C. Rümke, arts-epidemioloog, hoofdbeoordelaar vaccins, Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. A.C. Kant, epidemioloog, directeur, Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb. Correspondentie: h.rumke@lareb.nl.

Abstract

Sinds 2011 onderzoekt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb meldingen van mogelijke bijwerkingen van vaccinaties gegeven in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP).
In 2011, 2012 en 2013 kreeg Lareb respectievelijk 1103, 1387 en 1223 meldingen (totaal 3713).
Hiervan waren er 294 ernstig, waaronder 7 meldingen van overlijden waarbij na onderzoek een oorzakelijke relatie niet waarschijnlijk werd geacht. Na een campagne om ouders van gevaccineerde kinderen op te roepen om bijwerkingen direct te melden, zien we in 2012 hun aandeel in de meldingen flink stijgen: van 26% naar 64%. De aard van de gemelde bijwerkingen is in lijn met die van voorgaande jaren. Een groot deel betreft bekende bijwerkingen, zoals ontstekingsreacties op de prikplaatsen, koorts en huilen. De meest gemelde associatie is de opvallende lokale ontstekingsreactie na de kleuter-DKTP. Opmerkelijke bevindingen in de afgelopen jaren waren meldingen van langdurige vermoeidheid na HPV-vaccinatie en extreem dikke armen die al bekend waren bij 4-jarigen na de kleuter-DKTP en nu ook gemeld waren na de DTP bij 9-jarigen. En apneu-aanvallen die al bekend waren bij prematuren na een zwangerschapsduur korter dan 28 weken werden nu ook gemeld na 28 tot 35 weken zwangerschap. Lareb ontving tot nu toe geen signalen dat het RVP en de gebruikte vaccins onveilig zouden zijn.

Log in om toegang te krijgen

Met onderstaand(e) abonnement(en) heeft u direct toegang:

TBV Online Plus

Leden van de NVAB en NVVG hebben naast een abonnement op het Tijdschrift voor Bedrijfs- en Verzekeringsgeneeskunde (TBV) ook online toegang tot vier tijdschriften.

Jeugdgezondheidszorg

Dit is een vakblad voor wie werkzaam is in de jeugdgezondheidszorg of in zijn of haar praktijk veel met kinderen te maken heeft. Elke twee maanden verschijnt het blad met twintig pagina's op magazineformaat, waarin telkens vijf à zes onderwerpen in afgeronde vorm worden behandeld en ook veel informatie (actualiteiten, boekbesprekingen en nieuws over cursussen en adressen) in kort bestek wordt gegeven.

BSL Academy hbo-V Saxion Parttime School jaarlicentie

Toon meer producten
Literatuur
Over dit artikel

Andere artikelen Uitgave 4/2014

JGZ Tijdschrift voor jeugdgezondheidszorg 4/2014 Naar de uitgave