Skip to main content
main-content
Top

25-01-2016 | Nieuws

Ruim miljoen Nederlanders aan antidepressiva

Het aantal Nederlanders dat antidepressiva slikt, blijft maar stijgen. Vorig jaar was zelfs sprake van de grootste stijging in vier jaar tijd. Het aantal gebruikers steeg met bijna 3 procent tot meer dan 1,15 miljoen. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Farmaceutische Kengetallen die zijn opgevraagd door BNR. 

Volgens de Amsterdamse huisarts Bart Meijman worden de medicijnen ook wel erg makkelijk verstrekt. Daarbij gaat het regelmatig om herhaalrecepten die ooit zijn voorgeschreven door een specialist. Het verbaast Meijman enigszins dat het gebruik nog steeds toeneemt. Antidepressiva werden ooit gezien als een wondermiddel, maar die status is er inmiddels wel vanaf. Vijftien jaar geleden verweten psychiaters huisartsen nog dat ze te laks waren in het voorschrijven van antidepressiva en dat ze depressies niet goed zouden herkennen.

Meijman zou de getallen overigens graag nog wat verder uitgesplitst zien om inzichtelijk te krijgen voor welke indicatie het precies is voorgeschreven. Daarnaast moet de komst van steeds meer 'praktijkondersteuners GGZ' het eenvoudiger maken om de juiste diagnoses te stellen bij depressie-verschijnselen.

Beluister het interview met Bart Meijman (gele 'kader') op BNR.

Bron: BNR

Gerelateerd

Aanbevolen

2015 | hbo | Boek

Protocollen voor begeleiding van mensen met psychische klachten

Handleiding voor POH-GGZ en overige zorgprofessionals

Met deze uitgave heeft u een overzicht in handen van de belangrijkste behandelprotocollen voor de dagelijkse praktijk van de POH-GGZ. Het bevat zes protocollen voor de behandeling van veel voorkomende ...

Onze productaanbevelingen

BSL Huisarts Totaal

Met BSL Huisarts Totaal bouwt u efficiënt aan uw vakkennis. U krijgt digitale toegang tot boeken, veelgestelde vragen, casuïstiek en zes vaktijdschriften voor huisartsen. Daarnaast vindt u praktijkgerichte nascholing: geaccrediteerde e-learnings, web-tv’s en toetsen. Alles om u nóg beter te maken in uw vak.

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijft u als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen uw vak. Met het online abonnement heeft u toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kunt u op uw gemak en wanneer het u het beste uitkomt verdiepen in uw vakgebied.