Skip to main content
main-content
Top

21-05-2015 | Nieuws

Ruim 85% van arbeidsongeschikte jongeren heeft geestelijke aandoening

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail
insite
ZOEKEN

Dit jaar is er meer uitval voor de arbeidsmarkt door stress en andere psychische kwalen dan door lichamelijke klachten. 85% van de ruim 72.000 arbeidsongeschikte jongeren onder de 25 jaar zit thuis vanwege stress, depressiviteit of een ontwikkelingsstoornis.

Jan Derksen, Hoogleraar klinische psychologie, zegt in een artikel op de voorpagina van Trouw van 20 mei jl., dat de alarmerende cijfers onder jongeren voor een groot deel komen door de opvoeding. Ouders prijzen hun kinderen te veel en ze worden te beschermd opgevoed, waardoor jongeren kwetsbaarder zijn geworden. Ze gaan sneller naar een psycholoog. Hij ziet ook andere oorzaken als concurrentie tussen de jongeren onderling. "Iedereen is bezig met het eigen geluk en dat levert veel stress op. Jongeren hebben veel te veel keuzes. Zeker de talentvolle. Dat kunnen de menselijke hersenen helemaal niet aan".

 

Volgens Derksen moeten psychologen zorgvuldiger omgaan met de toegenomen hulpvraag, want de gevolgen zijn groot, waarschuwt hij. Wat hebben jongeren voor toekomst als ze worden afgekeurd? We moeten in de opvoeding, het onderwijs en op de werkvloer, vooral proberen te voorkomen dat mensen uitvallen door psychische klachten.

 

Bron: Trouw, 20 mei 2015

 

Lees meer in BSL Psychologie Totaal >>

 

Boek: Stress bij kinderen en jongeren , Jan van der Ploeg.
Wat doet stress met kinderen en jongeren? Hoe gaan zij daarmee om? Wat zijn de gevolgen? Welke rol speelt de opvoeding? Deze en andere vragen komen in dit boek aan de orde.

  

Veel tieners zitten tegen burn-out aan (nieuwsbericht 15-09-2014)

 

Stressklachten belangrijkste verzuimoorzaak (nieuwsbericht BSL Fysiotherapeut Totaal 19-03-2015)

 

Cliënteninformatie: Omgaan met stress en burnout 

 

Waarom duurt burn-out zo lang?Sonja van Zweden, Tijdschrift voor Psychotherapie 1-2015

 

share
DELEN

Deel dit onderdeel of sectie (kopieer de link)

 • Optie A:
  Klik op de rechtermuisknop op de link en selecteer de optie “linkadres kopiëren”
 • Optie B:
  Deel de link per e-mail

Onze productaanbevelingen

BSL Psychologie Totaal

Met BSL Psychologie Totaal blijf je als professional steeds op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen binnen jouw vak. Met het online abonnement heb je toegang tot een groot aantal boeken, protocollen, vaktijdschriften en e-learnings op het gebied van psychologie en psychiatrie. Zo kun je op je gemak en wanneer het jou het beste uitkomt verdiepen in jouw vakgebied.